Város 2018. 05. 11.

Történelmi szerkocsi a komáromi tűzoltó állomáson

A Tűzoltó és Műszaki Mentőszolgálat az utóbbi évek során jelentős újításokon esett át, ami a tűzoltótechnikát illeti. Ez a komáromi igazgatóságon sem történt másképp. A legfrissebb technológián kívül pedig egy történelmi értékkel bíró, 19.-20. század fordulójáról származó szerkocsi berendezést is sikerült megóvni az utókornak.

A történelmi emlékmű leleplezése május 4-én történt, a tűzoltók védőszentje, Szent Flórán napján. A kocsi elhelyezése egy betonból készült emelvényre történt, ami a jelenlegi járási igazgatóság épülete előtt található. A komáromi profi tűzoltók székhelyén e berendezés több tíz évig a tűzoltók büszkesége volt. „A szerkocsi néhányszor már ugyan átesett karbantartáson és renováláson, a legutóbbi és egyben legnagyobb kihívást viszont főleg a kocsi fogai jelentették, hiszen ennek eredeti állapotát hangsúlyosan igyekeztünk megőrizni.” – meséli Tánczos Petr, a járási tűzoltóság igazgatója.

2017-ben a komáromi járás Tűzoltó és Műszaki Mentőszolgálat Igazgatóságnak csoportja újra úgy döntött, hogy a tűzoltótechnikát rekonstruálják és ezzel nem hagyják, hogy annak történelme feledésbe merüljön. A betonemelvény szintén átalakításon esett át, így egy tető és annak talpazata is helyet kapott rajta – ezzel megvédve a kocsit az eső és a nap okozta károsodástól.

„A komáromi járási igazgatóság ezúton is szeretné megköszönni minden támogatónak és alkalmazottnak, akik kitartó segítségükkel hozzájárultak a történelmi tűzoltóeszköz megőrzéséhez!”

SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY a. s., Kreativa, s.r.o., Anaplast, s.r.o., Villatesta, s.r.o. és Tonex Baucentrum, s.r.o.