Mix 2024. 02. 06.

Tovább terjed a madárinfluenza – Ismételt felszólítást tett Komárom Városa

A Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari Felügyelet 2024. február 2-án újabb erősen fertőző, madárinfluenza vírus által elpusztult hattyútetemről tájékoztatta az (Észak-)Komáromi Városi Hivatalt, amelyre a csallóközaranyosi kanálisnál találtak rá.

Az állategészségügyi felügyelet 2024. január 26-i határozatában rendelte el az állattartók (baromfi, galamb, háztáji és egyéb szárnyasok tartói) kötelességét, miszerint be kell jelenteni az állattartás tényét Komáromból valamint a lándori, kavai, gadóci, cserháti, új falusi városrészekből.

Kamárom Városa a januári határozat értelmében ezúton felhívja a figyelmet az érvényben lévő óvintézkedések szigorú betartására, illetve a 2024. február 2–án kiadott kiegészítés figyelembe vételére: Elkerülni a szabadon élő vadmarak előfordulási helyeit, elsősorban a élővonuló vízivadmadár fajok élöhelyeit (vízpartok, kavicsbányató partok, halastavak stb.), hogy minimalizáljuk annak a veszélyét, hogy baromfi fertőződés bekerüljön a háztáji állatok tenyésztési területére.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ A VÁROS HONLAPJÁN

A madárinfluenza rohamosan terjed, a legfrisebb hírek alapján már Szenc és Nagyszombat környékén is kimutatták a vírust. Miután múlt héten befejeződött 40 ezer baromfi likvidálása a Komáromi járásbeli Szentpálpusztán, az állategészségügyi közigazgatási hivatalokban újabb elhullásokat jelentettek a csesztei (Veľká Častá) és ispácai (Špačince) gazdaságokból. Az érintett állomány likvidálásáról később döntenek, a kiirtandó szárnyasok pontos száma egyelőre nem került meghatározásra.