Kultúra 2019. 10. 18.

Tragédia a Glembay házban

Valamennyi szereplőnek megvan a maga története, amiért sajnálni lehet őket mondta Miroslav Krleža A Glembay ház című drámájáról Holocsy Katalin színművésznő. A huszadik századi horvát irodalom egyik legnagyobb alakjának darabját ma este mutatja be a Komáromi Jókai Színház. Főszerepekben: Horányi László Jászai Mari-díjas m.v. (Ignác Jacques Glembay), Holocsy Katalin (Castelly-Glembay báróné) és Szabó Viktor (Leone Glembay).

Az előadás további szereplői: Holocsy Krisztina (Angelika nővér), Fabó Tibor Jászai Mari-díjas (Titus Andronicus Fabriczy-Glembay), Béhr Márton (Puba Fabriczy-Glembay), Rancsó Dezső m..v. (Dr. Paul Altmann), Olasz István (Dr. Alois Silberbrandt), Bernáth Tamás (Ballocsanszky főhadnagy), Nagy László (Lakáj), Leczkési Dóra (Szolgálólány), Németh Bence m.v. (Olivér Glembay).

„Charlotte, akit játszom, viszontagságos sorsú nő. Szerepel a rendőrség nyilvántartásában, közben előkelő, intelligens dámának adja el magát. De nem az. Női vonzerejével próbálja magához csábítani a gazdag férfiakat, ezáltal vagyonhoz és pozícióhoz jutni. Nem tagadja, hogy ilyen, mindig nyílt kártyákkal játszik. „A testiség iránti vágy bennem nem tisztátlan, minden nő érzéki, és én ezt sohasem tagadtam” – hangzik el a szövegemben. Charlotte tizenkét évesen az utcára került, és női vonzerejét, a szexualitását használta a létfenntartásához. Egyre feljebb megy a ranglétrán, míg az öreg Glembay felesége lesz, és tovább manipulálja maga körül a férfiakat a még nagyobb hatalom, a még több pénz megszerzése érdekében“ – mesélte új szerepéről Holocsy Katalin szíművésznő.

„A nézők velünk tarthatnak a témában, és érezhetik, hogy arra gondolunk, amire gondolnak, ezáltal felszabadulhatnak esetleges traumáik alól. Freud is azt mondta, hogy az ember csak attól tud megszabadulni, amit ismer. Aki valamit titkol, elfed, örökre benne marad. A színház jó tér a beismerés bemutatására, a néző azt mondhatja, ez az én problémám, az én félelmem is. Hiszek abban, hogy a színház nyújt egy ilyen pszichoterápiás teret“ –osztotta meg velünk gondolatait Martin Huba, akinek A Glembay ház a kilencedik komáromi rendezése.

A drámát Fabó Tibor fordította, a fordításhoz Petheő Boglárka nyújtott segítséget. A díszlettervező Jozef Ciller m.v., a jelmeztervező Peter Čanecký m.v. , a koreográfus Juraj Letenay m.v., a zenei munkatárs Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, a rendező asszisztense Balaskó Edit volt. Az előadás a KultMinor támogatásával valósult meg.

Az 1893-ban Zágrábban született Miroslav Krleža Pécsett járt katonaiskolába, a budapesti Ludovika Akadémián avatták az osztrák – magyar  közös hadsereg tisztjévé. Anyanyelvi szinten tudott a horváton kívül magyarul, németül, franciául és oroszul. Rajongott Ady Endre költészetéért.1941-ben horvát földön betiltották és elégették valamennyi művét. 1981-ben hunyt el Zágrábban.

(jsz)  

Fotó: Kiss Gibbó Gábor