Város 2016. 04. 08.

Trendi: Kerékpárral munkába!

Csatlakozz a munkatársaiddal, legyen Komárom az ország legzöldebb városa!

Világszerte egyre nagyobb trend felváltani az autót kerékpárra. Nem csupán arról van szó, hogy sokkal egészségesebb és környezetkímélőbb, hanem arról is, hogy egy olyan kisvárosban, mint például Komárom, pontosan olyan gyorsan, ha nem gyorsabban juthatunk el vele a város egyik pontjából a másikba, mint autóval.

„Az emberek gondolkodásmódján kéne változtatni – mondja lapunknak Bujna Zoltán, a „biciklis dervis“, a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület vezetője, városi képviselő. – Ebből a célból hozták létre a „Kerékpárral munkába“ (Do práce na bicykli) országos kezdeményezést, amelyet immár másodízben rendeznek meg. Tavaly sajnos Komárom későn kapcsolódott a kezdeményezéshez, idén viszont sikerült elsőként regisztrálnunk.“

póló
Minden résztvevő ezt az ajándék pólót kapja, fontos üzenettel a hátán.

A versenybe 2-4 fős, munkahelyi csapatok jelentkezését várják. A csapatok tagjai vállalják, hogy egy hónapon keresztül (májusban) kerékpárral fognak munkába járni. A megtett kilométereket össze kell számolni, és az a csapat nyer, aki a legtöbb kilométert hajtotta le.

Kettő komáromi munkahely már jelentkezett is: a városi hivatal és a Delta hetilap szerkesztősége egy-egy csapattal képviseli városunkat!

A kilométerek összeszámolása lelkiismereti alapon működik, és a díjak is szimbolikusak. „Nem a nyereményről van szó, hanem egy életmód népszerűsítéséről – mondja Zoltán. – A résztvevők pl. kapnak egy pólót a verseny elején, amelynek hátán egy nyomtatott kép hirdeti: a kerékpárostól egy autó tartson 1,5 m távolságot a biztonságos közlekedés érdekében. Ez nagyon fontos üzenet: ugyanis sokan az elégtelen biztonságérzet miatt nem mernek biciklire ülni.“

De visszatérve a nyereményekhez: Bujna Zoltán azt is elárulta, hogy egyre több szponzor kapcsolódik a kezdeményezéshez, akik saját díjakat adományoznak. Például tavaly a gútai versenyzőket egy helyi szponzor támogatta!

Tavaly Párkány nyerte a versenyt – idén legyen Komárom a legzöldebb város!

A kettő-négy fős csapatok a www.dopracenabicykli.eu weboldalon jelentkezhetnek április 26-ig!

Az esemény országos plakátja:

do-prace-na-b-2016

Szólj hozzá!