Város Dél-komárom 2023. 11. 15.

Új alpolgármestert választott a dél-komáromi képviselő-testület 

Komárom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete november 14-én tartotta legutóbbi ülését. Számos fontos napirendi téma került megvitatásra, köztük a jövő évi költségvetési tervek és az új alpolgármester megválasztása.

Dr. Molnár Attila polgármester elmondta, az elmúlt évek nem voltak könnyűek Komárom számára sem, hiszen a 2020-ban kezdődő globális koronavírus-járvány, az orosz-ukrán konfliktus és az azt követő energiaválság komoly gazdasági és társadalmi kihívásokat jelentettek. Ezek a problémák óriási terhet róttak a város költségvetésére is. Az emelkedő rezsikiadások összege több mint kétmilliárd forintra emelkedett.

A városvezető kiemelte, hogy mindezek ellenére sikerült elérniük azt a három alapvető célt, amelyeket az önkormányzat az év elején kitűzött maga elé. Az intézményhálózat biztonságos működtetése, a munkahelyek megőrzése, valamint a komáromi kedvezményrendszer védelme voltak a legfontosabb alappillérek. Ezek a prioritások vezérelték a város jövő évi költségvetésének összeállítását is.

A büdzsé összeállításánál továbbra is jelentős hangsúlyt fektetnek a helyiek támogatására. Számos adónemet eltöröltek, mint például a garázsadót, a „teraszadót”, vagy az idegenforgalmi adót. Emellett a városban működő kis- és mikrovállalkozások számára is kedvezőbb feltételeket teremtettek az iparűzési adó terén, egészen 1 millió 750 ezer forintos árbevételig. A városvezetés elkötelezett abban, hogy az infrastruktúra is megfelelő állapotban legyen, és folyamatosan kutatják a pályázati lehetőségeket a közterületek felújítására.

Turi Bálint korábbi alpolgármester a Brigetio Gyógyfürdő ügyvezető igazgatójaként folytatja munkáját. A város új alpolgármesterének a közgazdász végzettségű Vajda Bence önkormányzati képviselőt, a Pénzügyi Bizottság korábbi tagját választotta meg a grémium.