Város Dél-komárom 2021. 05. 03.

Új dél-komáromi városközpont épül!

Dél-Komárom nem rendelkezik a klasszikus értelemben vett városközponttal. Dr. Molnár Attila polgármester nemrég ismertette azt az elképzelést, miszerint a volt Lengyár területe egy új szabadidős-kulturális centrumnak, egy komáromi városközpontnak adhat majd teret a jövőben – írja a komarom.hu.

Dél-Komáromból roppantmód hiányzik egy közösségi tér, egy korzó, ahol az emberek találkozhatnak egymással, ahol közösségi életet élhetnek – hangsúlyozta dr. Molnár Attila.

2019-ben került bejelentésre, hogy a Lengyár befejezi működését. Nem sokkal később a képviselő-testület döntő többségben úgy határozott, hogy az önkormányzat 450 millió forintért megvásárolja a több, mint 6 hektáros belterületet.

Az uniós és állami támogatásokon belül, az előttünk álló ciklusban elsősorban a városfejlesztő és városrehabilitációs projektek fognak prioritást élvezni. Az új dél-komáromi városközpont minden pályázati feltételnek megfelel, így a tervek megvalósulásának anyagi fedezete biztosított – tájékoztatott a polgármester.

A meglevő 6 hektárból 25 ezer m2 a beépíthető terület. Itt létesülne majd az új fő tér, valamint több kereskedelmi, sport- és kulturális egység, intenzív zöldfelület és vendéglátóhely is.

Az 1902-es épületrész előre láthatólag megmarad, hiszen az impozáns ipari emlékmű egyedülálló értéket képvisel.

– Hatalmas lehetőség előtt állunk! A tervezési folyamat a közeljövőben elindul, rövidesen ezt a komáromiak is látni fogják, szeretettel várjuk az ötleteket, javaslatokat, észrevételeket! – zárta gondolatait a városvezető.