Város Dél-komárom 2021. 10. 01.

Új egyházi óvodát adtak át Dél-Komáromban

Közel 600 millió forintos kormányzati támogatással épült új óvodát adtak át a Győri Egyházmegye beruházásában csütörtökön Komáromban – írja az mti.

    A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az épület megáldása előtt elmondta, az a katolikus óvodafejlesztési program keretében 4-5 év alatt 200 óvoda újult meg, ezeknek körülbelül negyven százaléka új építésű ingatlan volt.

Az ország egészét tekintve 2010 óta 16 ezer férőhellyel bővült az óvodai hálózat, a fejújítások és beruházások 1900 intézményt érintettek – tette hozzá Soltész Miklós.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Kárpát-medencében indított óvodafejlesztési programban a magyarországinál jóval kisebb intézmények vettek részt. Közel ezer óvoda felújítása valósult meg, közülük 175 intézmény új építésű.

Az épületet és használóit Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke áldotta meg.

Az egyházmegye főépítésze, Andorka Miklós korábban az MTI-nek elmondta , a Komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda mellé kétszintes, 628 négyzetméteres épületrészt emeltek, ahol a három csoportszoba mellett tornaszoba kapott helyet, továbbá vizesblokkokat, kiszolgáló helyiségeket és tálalókonyhát alakítottak ki.

Az udvaron új játszóeszközöket helyeztek el és óvodai sportpályát létesítettek.

A közös épületben lévő intézménybe 221 iskolás és 59 óvodás jár. A költözéssel felszabaduló termekben az alsó tagozatosoknak alakítanak ki hat új tantermet. A egyházmegye tervei között szerepel, hogy hosszú távon a létesítményt tornacsarnokkal bővítsék.

(képek és szöveg: mti)