Város 2017. 09. 21.

Új elemekkel bővülhet a Kincset ér!

Újabb év kezdődött a Kincset ér városi egészségügyi prevenciós program számára. A projekt új elemmel bővült, górcső alá veszik a felelős állattartást is. A nyitórendezvényre szeptember 12-én került sor, melyen a programban résztvevő szakembereket tájékoztatták. Dél-Komáromnak két olyan pályázata is van, melyek sikeresség esetén kiegészíthetik a Kincset ér programot.

Amikor Dél-Komárom egészségügyi szakemberei kidolgozták a Kincset ér prevenciós programot, azt tartották szem előtt, hogy az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra való nevelést már egészen kisgyermekkorban el kell kezdeni. Ezért a projekt elemei szervesen épülnek egymásra, és az óvodásoktól kezdve az általános iskolásokon át a középiskolásokig bevonták a város valamennyi intézményét.

A gyerekek és a fiatalok szakemberektől hallhattak előadásokat többek közt a személyes higiénia fontosságáról, a családalapításról vagy a tudatmódosító szerek elkerülésének mikéntjéről. Mivel 26 év alatt a legfőbb halálozási ok a közlekedési baleset, ezért ennek alapjairól is szó esett.

– Idén újabb akkreditáció elé nézünk – emelte ki dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, aki hozzátette, hogy a Kincset ér ez évben új elemmel is bővül, mégpedig a felelős állattartással.

– Sajnos a kutyaharapások döntő hányada házon belül történik, oka pedig a nem megfelelő állattartás. Idén a Rex Állatvédő Egyesület tagjai is tartanak előadásokat a felelős állattartásról – mondta az alpolgármester.

Emellett Komárom önkormányzata két olyan pályázatot is benyújtott, melyek nyertes elbírálás esetén kiegészíthetik a Kincset ér programot.

Városunk Bábolnával konzorciumban az alapellátás fejlesztésére törekszik, melynek részeként személyre szabott prevenciós többletszolgáltatásokat nyújthatnak a praxisok. Tájékoztatják majd az embereket a magas vérnyomáshoz, a túlsúlyhoz, a magas vérzsírszinthez, és a cukorbetegséghez kapcsolódó problémákról, az érrendszeri betegségekről, ezeken túl foglalkoznak a mentális egészséggel is.

A másik pályázat pedig az identitást és a kohéziót erősítheti Komáromban különféle szabadidős, bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programok megvalósításával.

www.komarom.hu