Város 2017. 01. 12.

Az egyensúlyzavar kivizsgálását egyszerűsítő, csúcsmodern készülék a kórházban

Decembertől új, modern készüléket tesztelnek a komáromi kórház szakrendelőjében. A Video Head Impulse Test (vHIT) nevezetű készülék az egyensúlyzavarban szenvedő betegek kivizsgálását egyszerűsíti.  A korszerű műszerrel egyszerűbbé válik a belső fül vizsgálata.

A készülék a belső fül egyensúlyközpontjának vizsgálatára szolgál, a lehető legkorszerűbb és legegyszerűbb módon. „Az egyensúlyközpont egyoldali sérülése esetén a beteg úgy érzi, forog vele a világ, a kétoldali sérülésnél pedig mintha ’ugrálna a kép’ és úszna alatta a talaj. Sok szédüléses beteg azt gondolja, a látásával van gond, a probléma forrása viszont a belső fül, amely közvetlen kiveszi részét a szemmozgások ellenőrzéséből” – magyarázta Iveta Csekesová főorvos.

A készüléket a dán Interacoustics cég bocsátotta a kórház rendelkezésére, amellyel már eddig is szorosan együttműködtek. A Csekesová doktornő által vezetett szakrendelő Szlovákia első két, egyénsúlyzavarok kivizsgálására szolgáló szakrendelőjének egyike, így az egész országból fogad betegeket és szaktanácsadással szolgál más rendelők számára. „A kórház célja, hogy ne csak ideiglenesen, hanem hosszú távon nálunk maradhasson ez a műszer, esetleg meg tudjuk vásárolni” – tette hozzá Rudolf Pelikán, a kórház egészségügyi ellátásért felelős igazgatóhelyettese.

Forrás: komaromonline.sk, Marta Csergeová, a komáromi kórház szóvivője 

Szólj hozzá!