Kultúra Dél-komárom 2022. 04. 12.

Új kulturális programsorozat indult a Csillagerődben

A Nemzeti Művelődési Intézet által életre hívott Kulturális Csillagerőd Programban számos továbbképzés és ismeretterjesztési alkalom valósul meg. A létesítményt a közművelődési szakemberekkel együttműködő intézmények pedagógusai ezután szervezetten is látogatják majd.

A magyarországi Lázár Ervin Program, – mely a keretét adja a fenti kezdeményezésnek – fő célja, hogy olyan kulturális közösségeket hozzon létre, melybe amatőr művészek és műkedvelő pedagógusok is bekapcsolódhatnak.

Fontosnak vélem, hogy ezután szervezetten is érkezenek hozzánk a művészetek iránt fogékony tanárok is, hiszen ez is azt a célunkat szolgálja, hogy minél szélesebb körben megismerjék Dél-Komárom új csodáját, az antik szobormásolatoknak otthont adó Csillagerődöt fogalmazott köszöntőjében Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A programnak köszönhetően a tavasz és a nyár folyamán közel kétezer szakember érkezhet az erőde.

A létesítményben nem csupán ez az egyetlen kulturális szakmai program folyik, hiszen néhány napja dr. Bencze Ágnesnek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszék egyetemi docensének vezetésével az ELTE Latin, Ógörög és Művészettörténeti Tanszékeinek hallgatói is meglátogatták a pazar tárlatot.

A szakember hangsúlyozta a Szépművészeti Múzeum által a helyszínen berendezett kiállítást valamennyi, a művészettörténet iránt fogékony, vagy épp azzal hivatászszerűen foglalkozó embernek látnia kell, akár többször is.

Nagyon örülök, hogy ez az eddig hányattatott sorsú, országosan több helyen raktárban pihenő remekbeszabott gyűjtemény végre méltó helyre került itt Dél-Komáromban, a Csillagerődben – mondta a kiállítás megtekintése után az egyetemi docens.

Bár a másolatok nagy része már otthonra talált, még mindig vannak olyan raktárban fekvő kincsek, melyeknek keresik az erődhöz hasonló méltó kiállítási terüket.