Város 2017. 10. 17.

Új légzésfigyelő monitorokat kapott a komáromi kórház

A komáromi kórház 5 új légzésfigyelő monitort kapott a Kereszteződés Alapítványtól (Nadácia Križovatka) az újszülöttek figyelésére. A most kapott berendezéseket az „Anya, lélegzem” („Mamička, dýcham”) projekt keretén belül kapták meg az alapítványtól, a több, mint 9 éves együttműködésnek is köszönhetően.

A szülők a légzésfigyelő monitorokat közvetlenül a kórházból is kikölcsönözhetik majd otthoni használatra.

„Az alapítvány projektje hírvivője annak a célnak, hogy a szlovák kórházakat és újszülött osztályokat légzésfigyelőkkel lássuk el” – mondta Alžbeta Sivá, az Agel SK társaság szóvivője. Majd hozzátette, a bölcsőhalál a csecsemők elhalálozásának harmadik leggyakoribb oka. Ennél többen csak a veleszületett betegségekben és a fertőzések által vesztik életüket. A bölcsőhalál csendes, váratlanul érkezik és szinte lehetetlen előre észrevenni.

A légzésfigyelő monitor azonban felveszi és figyeli az újszülött légzését. „Amennyiben a légzés több, mint 20 másodpercre leáll, vagy az egy percben mért légzések száma 10 alá csökken, fény- és hangjelzést ad ki a gépezet. A rendszer nem akadályozza meg a légzési problémák kialakulását, viszont azonnal riaszt minket, amennyiben baj van.” – fogalmazott Sivá.

A kórház igazgatója, Miroslav Jaška köszönetét fejezte ki a gyermekéletek megmentésének érdekében használható monitorokkal kapcsolatban.