Kultúra 2017. 06. 26.

Új oltár a Szent András templomban – alkotójuk művei a Vatikánban is megtalálhatók

A Szent András templom a közelmúltban új liturgikus berendezéseket kapott. Néhány hete gyönyörű, új oltárasztal (a hozzá tartozó hat gyertyatartóval); egy szószék (ambó), illetve egy keresztelőkút (egy gyertyatartóval) díszíti templomunkat.

A műalkotások bronzból és márványból készültek, egységes stílusban. Alkotójuk a nemzetközileg elismert szobrászművész, a cseh Otmar Oliva, Velehradból. Az oltárok értékét külön emeli, hogy ő az alkotójuk. Hogy csak egy példát mondjunk: II. János Pál pápa megrendelésére Oliva alkotásai díszítik a Vatikán egyik kápolnáját.

A modern stílusú alkotások a régi, fából készült tárgyak helyett kerültek a templomba, kiválóan illeszkednek a Szent András milliőjébe. Szépségük kiválóan érvényesül az épület tágas terében.   

Az új berendezések rendkívül súlyosak, csak az oltárasztal súlya eléri a két és fél – három tonnát. Azért is kerülhettek ide, mivel a Szent András templom alapjai igen erősek. (Az 1763-as év nagy földrengése után, amikor az akkor új templom falai megrepedtek, rendkívül megerősíttették az alapokat, illetve az épület alatt húzódó kripta boltozatát is. Ennek köszönhető, hogy ilyen súlyos tárgyat is elbírnak.)

 Külön öröm, hogy ezek az értékes alkotások a Nagyszombati Érsekség ajándékaként érkeztek városunkba.

SziaKomárom, Fotók: Kádek Péter

Szólj hozzá!