Mix 2019. 06. 04.

Új parkolóhelyek létesülnek a parkolási díjból

Néhány változással módosult a parkolási rend Komáromban, melynek elsődleges célja a belvárosi forgalom szabályozása, a közlekedés körülményeinek javítása. Csökkent a parkolódíj-köteles időzóna, változtak a tarifák, és a helyek száma bővült.

Az autók számának jelentős bővülésével a belvárosi forgalom egyre sűrűbb, így a hatékony közlekedés érdekében módosult néhány részben a parkolási rendszer. Célja elsősorban a forgalom szabályozása, a parkolási díjak feladata, hogy a legforgalmasabb helyeket ne hosszú távú parkolásra használják, folyamatosan szabaduljanak fel helyek.

A július elejétől érvénybe lépő módosítások értelmében már nem délután ötig, hanem csak négy óráig kell parkolójegyet váltanunk. A hétvége továbbra is díjmentes. A tarifák 40 centről 50-re, 70 centről pedig 90-re emelkedtek, amelyek még mindig a szomszédos városok átlaga alatti összegek. A szakemberek elmondása szerint a 85-90 százalékos kihasználtság az ideális, ehhez kell igazítani a díjszabást.

Fontos cél, hogy a parkolási díjakból befolyó összeget teljes mértékben a közlekedési körülmények javítására forgassa vissza a város. A rendszert működtető Comorra Servis továbbra is festeni fogja a közlekedési jeleket és táblákat szerel fel, idén 80 ezres tervezett összegben. További 80 ezer euróból parkolóhelyeket alakítanak ki a lakótelepi zónában, elsősorban felszámolva a már kigyúrt, sokszor sáros helyeket. A Comorra Servis ebből az összegből tovább bővíti a gépparkját, tavaly egy multicar autót vásároltak, idén egy újabb járművet szereznek be, amivel végzik a téli és nyári úttakarítást. A városnak elsősorban a téli járdatakarításra kell nagyobb erőt összpontosítani, mivel 67 kilométeres szakaszról kell gondoskodni az új törvény szerint.

Míg 12 évvel ezelőtt a parkolási díj legnagyobb részét egy magáncég vitte el, addig most a parkolási díjak jelentős része közlekedési fejlesztésekre van visszaforgatva.

A parkolóhelyek száma bővül, újra visszakerül a rendszerbe a Kossuth téri parkoló, amely a felújítás során lett néhány évre kivonva. A Kossuth téren viszont az ott lakók szimbolikus összegért parkolhatnak az egész évben, a vásárolni érkezőknek pedig az első óra ingyenes. Megszűnik a városi hivatalnokoknak fenntartott parkolóhely a belvárosban, a Tiszti pavilonnal szemben. A jövőben a város vezetésének sem lesz fenntartott parkolóhelye, ezeket a helyeket a lakosok használhatják. Továbbra is elérhető a belvárostól 300 méterre az ingyenes gyűjtőparkoló a vár tövében, ahol bármikor gondtalanul parkolhatunk.

A legtöbb városra rátelepedik az egyre erősebb autós forgalom, így a célok közt szerepel, hogy többen kerékpározzanak, gyalogoljanak és használják a tömegközlekedést.