Kultúra Dél-komárom 2019. 03. 05.

Új zenekar a dél-komáromi gimiben

Dél-Komáromban sokan emlékezhetnek az egykoron jókaisokból alakult a ’90-es években berobbant nagyszerű formációra: a Jomogiz együttesre – írja a Komáromi Újság. A negyvenesek közül bizonyára sokan szívesen gondolnak vissza rájuk, nemcsak nosztalgiából, hanem, mert remekül muzsikáltak, mindig hangulatos, táncos bulikat szerveztek. Hosszú idő után megint zenekar alakult a Komáromi Jókai Mór Gimnáziumban Udvardy Péter tanárral az élen. A Jókai Koktél névre keresztelt új gimnazista együttes Nagy Dávid diák kezdeményezése, hiszen az említett tanár úrral korábban is zenéltek már alkalmanként. Az új formáció állandósult, és elsősorban az iskolai közösség szórakoztatása érdekében fogtak neki a munkának. Úgy tervezték, hogy a diákság körében kedvelt könnyűzenével is gazdagítják a jókais közeget.

Tavaly decemberben egy Mikulás-rendezvényre alapítottuk meg az együttest, amit Jókai Koktél névre kereszteltünk, azért, hogy ezzel is jelezzük az általunk képviselt műfaji sokszínűséget, mondta el Udvardy Péter, aki a zenekart a tehetséggondozás egy olyan formájaként is értelmezi, amely összeköttetésben van a közösségi élet szolgálatával is. Ez volt az egyik kiindulópont. Igyekeztek az egyéni képességeiket az iskolai ünnepségekre összecsiszolni, miközben ők is azt tehették, amit nagyon szeretnek: muzsikálnak.

A szólógitáros Nagy Dávid saját öccsét invitálta a csapatba, így Dominik basszusgitárosként, majd Méri Martin dobosként állt be a bandába, ezután még Zentai Tamás ritmusgitáros is csatlakozott az együtteshez. Céljuk nemcsak az örömzene, hanem hogy egyfajta közösséget teremtsenek a gimnáziumban.

Repertoárjuk most áll össze, mellyel a sokszínűségre törekednek. Az örömzenével nincs is más céljuk, mintsem elsősorban közvetíteni a zene szeretetét, másrészt a tartalmas dalszövegekkel olyan értéket átadni, amelyből a hallgatóság is építkezni tud. Iskolai ünnepségen biztosan felbukkannak a jövőben, megteremtve az élőzene varázsát. Az ötletgazda gitáros külön örül annak, hogy testvérével egy bandában zenélhet. Csak a dobos tanult zeneiskolában, a többiek lelkesedésből, otthon, autodidakta módon ismerkednek a hangszerükkel. Láthatóan és hallhatóan igyekeznek egymás tudására alapozva egyszerűen jól érezni magukat a zenében, amelyből – azt ígérik – a Jókai Gimnázium tanulói közössége márciusban is profitálhat. Legközelebb a Brigetio Tavernában lépnek fel e hónap 23-án, ahol a korábbi zenekarokban már rutint szerzett tagokból álló új formáció, a hatvanas-hetvenes évek magyar slágereit játszó Dori’s Day lesz a társuk.