Város 2014. 11. 28.

Újabb 9 és fél milliós fejlesztés

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően jelentős beruházásra készül a komáromi vízgazdálkodási vállalat, a KOMVaK Rt. A 9 és fél milliós befektetés részeként kiépül a csatornahálózat Csallóközaranyoson, továbbá egy tisztítóállomással is bővül a vállalat rendszere.

A vállalat a környezetvédelmi minisztérium kiírása alapján, európai alapból merítve 9.118.111,91 eurós támogatásban részesült. A fejlesztés teljes összege 9.598.012,54 euró, amiből kiépül a csatornahálózat Csallóközaranyoson, továbbá a rendszerhez tartozó víztisztító állomás.
„A közel 700 háztartást érintő fejlesztés környezetvédelmi szempontból kiemelten fontos, hogy az ivóvíz kiváló minősége az egész térségben megmaradjon. Azt is fontos szempontnak tartottuk, hogy a jövőben a tisztítóállomásra a szomszéd községek is ráköthetőek. Az állomás a legszigorúbb európai normák alapján van tervezve, így a megtisztított szennyvíz egyáltalán nem terheli a környezetet ” – mondta el Cséplő Gábor, a KOMVaK Rt. igazgatója.
Az októberben jóváhagyott támogatást megelőzve már lezajlott a közbeszerzési folyamat ellenőrzése. Az építkezés a jövő év folyamán zajlik, de jó idő esetén még az idén elindulhatnak a munkálatok, amelyeket 2015 végéig befejeznek. A kivitelező cég komoly szakmai múlttal rendelkezik.
„A fejlesztéssel a részvénytársaságunk értéke gyarapodik, amelynek teljes mértékben Komárom város a tulajdonosa. Az elmúlt években fokozatos volt a fejlesztés, 2011-től mostanáig az építkezések értéke meghaladta a 12 millió eurót, aminek jelentős része saját forrásból, továbbá uniós támogatásból valósult meg. A legjelentősebb tételek között említhetnénk a komáromi víztisztító állomás fejlesztését, Megyercs, Ekel, Nagy Lél és Kava városrész rákötését a komáromi hálózatra. Ugyanolyan fontosnak tartottuk a csatornahálózat kiépítését az Erzsébet-szigeten, vízbázisunk minőségének védelme érdekében” – folytatta a KOMVaK vezetője.
„Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a folyamatos fejlesztés mellett a másik kiemelt célunk a legkedvezőbb ár biztosítása a felhasználóinknak. Jelenleg a regionális vízgazdálkodási vállalatok listáján a KOMVaK a negyedik helyen áll Szlovákiában, ami a folyó- és az elfolyó víz együttes árát illeti. Az elmúlt két évben egyáltalán nem emeltük az árakat” – árulta el Cséplő Gábor.
-vaan-

Szólj hozzá!