Sport 2018. 03. 21.

Újabb felújítások és támogatások a komáromi sportélet javítására

Az idei évben tovább emelkedik az az összeg Komáromban, amelyet az önkormányzat a sportra költ. A hagyományos pénzcsomagokon kívül idén a létesítmények javítása, és a komáromi sportolók támogatása a kiemelt cél.

Az év első testületi ülésén a képviselők döntöttek a sporttámogatásokról. Az idei évben újra emelkedett az ilyen jellegű támogatások összege, 268 ezer euró jut erre a célra, amelyre 33 klub pályázott éves támogatásként és további 18 kérvényező kapott egyszeri rendezvényre támogatást.

Idén először már a sportlétesítmények felújítására is elkülönített a képviselő testület 200 ezer eurót, melynek célja, hogy a komáromi sportolók és sportolni vágyók jobb körülmények között mozoghassanak. „A klubok mellett hangsúlyos teret kaptak az iskolák tornatermei, mivel az iskolák nem csupán 2700 diákot jelentenek Komáromban, de sok klubnak és amatőr sportolónak biztosítanak helyet a mozgásra” – mondta el Keszegh Béla alpolgármester.

A jóváhagyott tételek:

  • A termálfürdő nagymedencéjének felújítása (67 091 EUR)
  • TJ DYNAMO fociklub Őrsújfalu – Az öltöző és a lelátó javítása, a főépület tetőszerkezetének javítása, a tornaterem festése (15 394 EUR)
  • KFC fociklub – A junior focisták öltözője és szociális helyiség (5 621 EUR)
  • Teniszklub Spartak Komárom – A balesetveszélyes védőhálók javítása (15 700 EUR)
  • Spartacus birkózó klub – A fűtési rendszer teljes cseréje a klub tornatermében (12 114 EUR)
  • Munka utcai alapiskola – A kis tornaterem tetőszerkezetének hőszigetelése, a világítás cseréje, a tornaterem festése (31 200 EUR)
  • Rozmaring utcai alapiskola – A tornaterem hőszigetelése, a padló cseréje (26 133 EUR)
  • Komenský utcai alapiskola – A kistornaterem ablakainak cseréje (14 373 EUR)
  • Eötvös utcai alapiskola – A kistornaterem védőburkolatának cseréje, a bejárati lépcsők javítása, a bejárati ajtó cseréje (12 374 EUR)

A képviselők jóváhagytak más forrásból további 26 500 eurót a megújuló kinti medence környékének felújítására is. A kajakklub egyszeri, 10 ezer eurós támogatást kapott egy jármű vásárlására, amellyel a fiatal sportolóikat hordják edzésekre és versenyekre.
A támogatások odaítélését megelőző hozzászólásokban elhangzott, hogy a város jelentős összeget költ ezen felül még sportra. A Comorra Servisen keresztül tavaly 457 ezer eurót költött a város a sportlétesítményekre – uszoda (147 ezer), sportcsarnok (138 ezer), focipálya (32 ezer), kajak-kenu klub (69 ezer) és jégpálya (71 ezer) – amelynek jelentős részét a város dotálta, mivel a bevételek csupán a kiadások egy részét fedezik.

Vannak klubok, amelyek edzői a szabadidőközponton keresztül vannak fizetve, de az úszók és a vízipólósok az éves dotációjuk maximum 15 százalékát fizethetik a fedett uszoda bérlésére, ami egy szimbolikus összeg.

Az elmúlt években a fedett uszoda felújítására több mint 312 ezer eurót költött a város, a jégpályán 30 ezer euró értékben volt felújítás.
„A sport jó befektetés, hiszen nem csak az egészséges életmódot segíti, de közösségépítő, önfegyelemre és kitartásra nevel, mindamellett a város hírnevét is messze repíti. Ugyanakkor meg kell találni a megfelelő arányokat az oktatási-, szociális- és kulturális kiadások mellett, nem elfeledkezve a fejlesztésekről. Ugyancsak fontos, hogy a város pénze a komáromiakat támogassa, és minél többen mozogjanak” –véli Keszegh Béla.

(komarno.sk)