Kultúra Dél-komárom 2023. 03. 09.

Ünnepi gálával köszönti március 15-ét a Lovas Színház

A 2023-as színházi évad premier előadását március 14-én 18.00 órától mutatják be a dél-komáromi teátrumban.

Nincs olyan, aki ne ismerné a magyarság újkori történelmének egyik legmeghatározóbb, legviharosabb időszakát. Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc eseményei nemzeti hőstörténetté váltak, a magyarok egyéni szabadságjogaiért és kollektív önrendelkezésért vívott csaták pedig még inkább megerősítették a nemzeti identitástudatot.

A történelem nagy eseményeinek, a magyarság legjelentősebb időszakainak, sorsfordulatainak lenyomatát tükrözi a magyar népművészet és a népköltészet. Gondoljunk csak a Katona József Bánk bánjára, Kölcsey Himnuszára, amelyeket Erkel zenésített meg, vagy Vörösmarty Szózatára, melynek megzenésítése Egressy Béni nevéhez fűződik, Bartók Béla és Liszt Ferenc hazafias hangvételű szimfonikus költeményeire vagy Kodály műveire. Ne felejtsük megemlíteni a Kossuth nótákat sem, a klasszikus értelemben vett folklórt, ahol az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharccal kapcsolatos anyag a leggazdagabb.

A Magyar Lovas Színház Komárom Nemzeti Ünnep Gála című előadása a kor ismert zenéiből, darabjaiból összeállított válogatás, amelyeket lovas jelenetekkel, bemutatókkal színesítenek. A műsorral megemlékeznek és fejet hajtanak az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hősei előtt.

Jegyek a jegymester.hu oldalon és a dél-komáromi Tourinform irodában kaphatók!