Kultúra 2023. 02. 15.

Utazzon egyet az időben a játékautók és vonatok birodalmába a Duna Menti Múzeumban

Az észak-komáromi Duna Menti Múzeumban időszakos kiállítás nyílt, amely 2023. február 10. és június 10. között tekinthető meg. A tárlat a volt szocialista országok retro játékait, elsősorban játékautóit és -vonatait mutatja be.

Az Utazás az időben a játékautók és vonatok birodalmába cimű időszakos kiállítás betekintést nyújt a Gyulamajor településről származó Bokros család gyűjteményébe.

Bokros Roman és Róbert játékgyűjtő szenvedélyének kezdetei a múlt század hetvenes éveire tehetőek, amikor édesapjuk és keresztapjuk házi készítésű játék vasúti pályával örvendeztették meg őket. Játékaik szüleik és rokonaik jóvoltából fokozatosan gyarapodtak, születésnapra, névnapra, karácsonyra és más ünnepekre is kisautókat és vonatokat kaptak ajándékba. A családtagok belföldi és külföldi útjaikról is ilyen ajándékokkal tértek haza. Megkeresett pénzük egy részét már középiskolás éveik során is játékautók és vonatok vásárlására költötték. Ekkor már tudatosan gyarapították gyűjteményüket, melyet később más retro játékokkal is bővítettek, azonban a gyűjtemény nagy részét a kezdetektől fogva az autók és vonatok képezik. Az utóbbi 40 év gyűjtőszenvedélyének eredménye 20 000 darab játék.

A komáromi Duna Menti Múzeum időszakos kiállításában a Bokros testvérek gyűjteményéből 1200 darab tárgyat mutatunk be.

A tárlat megtekintése folyamán a látogató betekintést nyerhet számos volt kommunista ország, mint például Csehszlovákia, Magyarország, Jugoszlávia, Szovjetunió vagy Kelet-Németország játékaiba. A játékautók és vonatok birodalmában egészen biztosan jól érzik majd magukat a gyűjtők és az idősebb és fiatalabb generáció képviselői is.