Mix 2023. 09. 28.

Választási útmutató – Minden, amit a szombati választásokról tudni kell

Szeptember 30-án előrehozott parlamenti választásokra kerül sor Szlovákiában. Fontos, hogy minél többen járuljunk az urnák elé és érvényes szavazatot adjunk le. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, elsősorban a komáromi lakosság számára.

Reggel 7:00 órától este 22:00 óráig lehet szavazni. Az egyes választási helyiségek Komáromban a megszokott módon lettek kialakítva. Városunkban összesen 33 szavazókörzet található. Ha nem tudná, Ön hol szavazhat, akkor ide kattintva, Komárom Város honlapján informálódhat ezzel kapcsolatban.

Amennyiben valamilyen oknál fogva megszüntették állandó lakhelyét, és a levelezési címe egyszerűen csak „Komárom Város”, a zeneiskola épületében adhatja le szavazatát. Pontos cím:
Základná umelecká škola – Művészeti Alapiskola, Letná ul. 12, Komárno (27-es számú szavazókör)

Amennyiben nem tartózkodik Komáromban szombaton (azaz az állandó lakhelyén), azonban szeretne szavazni, még pénteken is igénylehet választói igazolványt. Ezzel Szlovákia bármelyik szavazóhelyiségében leadhatja a voksát. Választói igazolványt az önkormányzatnál lehet kérni, ügyfélfogadási időben. Komáromban ezt a Városi Hivatal Vársor utcai épületében teheti meg – pontos cím: Pevnostný rad 3, a földszinti folyosón. Az sem baj, ha a szavazókártyáért nem tud személyesen elmenni a hivatalba – még pénteken is felhatalmazhat erre egy megbízott személyt.

A szombati választásokra mindenképpen vigye magával a személyi igazolványát, e nélkül ugyanis nem élhet szavazati jogával. Kérjük tehát, még a szavazás előtt ellenőrizze személyazonosságijának érvényességét.

A választóhelyiségbe lépve a bizottságtól megkapja az induló pártok választási listáját és egy, a település bélyegzőjével ellátott borítékot. Aláírásával igazolnia kell az átvételt.

Ezután elvonul a paraván mögé, ahol kiválaszthatja azt a pártot, amelyre rábízná érdekei képviseletét. Ettől kezdve két lehetősége van.

  1. A kiválasztott szavazólapot minden további nélkül a borítékba teheti és bedobhatja a szavazóurnába. Ezzel a pártra leadott szavazata érvényes. Ha senkit sem karikáz, azzal megerősíti a lista eredeti sorrendjét.
  2. Megteheti azonban azt is, hogy bekarikázza azokat a személyeket, akik az Ön számára a legszimpatikusabbak. Legfeljebb 4 konkrét jelöltet támogathat, mégpedig úgy, hogy a neve előtti sorszámot bekarikázza, és csak ezután helyezi a szavazólapot a borítékba. Ha véletlenül 4-nél több jelöltet karikáz be, a jelöltekre leadott voksot nem veszik figyelembe, azonban a pártlistára adott szavazata érvényes marad.

A karikázás, azaz a preferenciaszavazatok azért fontosak, mert ezek segítségével megváltoztatható a jelöltek pártok által felállított sorrendje. Ha egy jelölt elegendő karikát kap, megelőzi a listán előtte állókat, és bekerülhet a pozsonyi törvényhozásba. Természetesen csak a szavazatok legalább 5 százalékát megszerző pártok jelöltjei kerülhetnek a parlamentbe – a koalíciós listák esetében 7 százalék a bejutási küszöb.

Ha elhibázta a szavazást és még időben észrevette, a választási bizottságtól kaphat egy új, egész csomagot és újból, figyelmesen ismételje meg az eljárást az elhangzottak és leírtak alapján.

Azoknak a pártoknak a listáját, amiket nem borítékolt, feltétlenül az arra kijelölt dobozba kell dobni. Ennek be nem tartása esetén 33 €-s bírságot szabhatnak ki Önre!

-da-