Videó Dél-komárom 2020. 06. 23.

VIDEÓ: Fehér gólyafiókákat gyűrűztek Dél-Komáromban

A szakemberek a Vásártéren található fészekben két fiókát és egy tojást, míg a Szabadság utcaiban négy fiókát találtak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa Bátky Gellért, az E.ON technikai segítségével, összesen 15 fészek 43 fiókáját gyűrűzték meg Komárom-Esztergom megyében.

Korábban nyilvánosak voltak a gyűrűzések, a járványhelyzetben azonban idén elmaradtak a környezeti nevelési programok, de a kutatómunka folytatódott. Az adatokat online gólya-adatbázisban rögzítik. Az ország 7 ezer gólyafészkében 4500 sikeres költést jegyeztek fel.

Bátky Gellért hangsúlyozta, hogy a helyiektől is szívesen veszik az információkat. A gyűrűzés során rögzítik a pontos helyszínt, a fiókák számát és nagyságát. A gyűrű olyan, mint egy személyi igazolvány, egy gyűrűszám csak egyszer szerepel rajta. A gyűrűn Budapest neve is olvasható, továbbá mellette egy kódszám.

A hazai madárgyűrűzés 120 éve alatt, 7 millió madarat gyűrűztek már meg. A központok világszerte összeköttetésben állnak egymással. Ha például Egyiptomban, vagy éppen Izraelben kerülnek meg a magyar fehér gólyák, akkor a gyűrű leolvasása után, Magyarország azonnal kap információt a madarakról.

A fehér gólya fokozottan védett madár, a fészekhez nyúlni kizárólag hatósági engedéllyel lehet!

(komarom.hu)