Régió 2021. 07. 16.

Virtuális sétarepülés: 360 fokos videótérképpel barangolható be a Komáromi járás

A Dunamente délnyugati járását ezentúl bárki meglátogathatja. Az új, repülőgépről rögzített 360°-os videófelvételi technológiának köszönhetően hamarosan bárki és bármikor láthatja madártávlatból a Komáromi járást. A virtuális sétarepülést szlovák és magyar nyelvű kísérőszöveg egészíti ki.

Légi dokumentumfilm

Egy különleges újdonság készül a komáromi térségben – légi dokumentumfilm formájában. A 360 fokos videó térkép a légi felvételek segítségével nemcsak Komárom városát, hanem annak közvetlen környezetét is bemutatja. Ez a legfejlettebb technológia a virtuális valóság révén igazán attraktív módon népszerűsíti ezt a régiót.

Interaktivitásának és nem hagyományos megjelenítési formájának köszönhetően támogatja a belföldi turizmust, mivel a videó térképet bárki megtekintheti. „A kísérleti projekt a Magas-Tátra és Közép-Szlovákia térségének 360 fokos videó térképe volt. Ezúttal Dél-Szlovákiára, elsősorban Komárom környékére fókuszálunk. Ezután repülőgép nélkül is bárki elrepülhet felette. Ezenkívül, a tájékozódás megkönnyítése érdekében, elérhető lesz a környék kartográfiai leírása, mely alapján a látogató áttekintést nyer a Komáromban meglátogatható helyekről. A teljességet és a tökéletes élményt hatásos kísérőszöveg egészíti ki” – árulja el Milan Paprčka pilóta és légifotós.

Hogyan lehet majd átrepülni a komáromi térség felett?

A 360°-os virtuális valóság technológia valóban csodálatos és egyedi élményt nyújt. A Komárom térségét bemutató videó a repülőgép hasára szerelt 360°-os kamera segítségével készül el. Ezután a térképészek és a grafikus animátorok beledolgozzák a videóba a földrajzi leírásokat, a községek neveit, a történelmi és kulturális emlékeket, a látnivalókat, a turisztikai érdekességeket és minden egyéb érdekes pontot. A teljes tájékozódást és az egyedi élményt kísérőszöveg egészíti majd ki, amely a repülés teljes ideje alatt végigkíséri a nézőt. A videó térkép szlovák és magyar nyelven is elérhető lesz, míg a külföldiek számára a videó angol feliratokkal is el lesz ellátva. A 360 fokos videó térkép számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen is megtekinthető.

„A virtuális szemüveg tovább fokozza a repülés élményét. Ha felhelyezi, olyan érzése támad, hogy a repülőgép hasán utazik, és a madarak nézőpontjából élvezi a táj szépségeit. A technológia interaktivitásának köszönhetően a megfigyelő teljesen önállóan irányíthatja a komáromi térség feletti sétarepülést,”- pontosít Martin Máté, a megvalósítási csapat tagjaként tevékenykedő regionális projektmenedzser.

Egy eredeti bemutató a régióról

A 360°-os videó térkép egyedisége a régió olyan szemszögből való bemutatásában rejlik, melyet nincs lehetősége mindenkinek megtapasztalnia. Martin Máté elmondása szerint a videó térkép részét képezik majd a települések és városok, az oktatási intézmények és turisztikai létesítmények is, amelyek teljessé teszik a régióról szóló információkat és a teljes áttekintést. Minden egyes érintett terület, település és idegenforgalmi objektum térképészeti leírással lesz ellátva. „A videó térkép nagy előnye, hogy nemcsak az egyes községeket rögzíti, hanem azoknak a környező természeti tájban való elhelyezkedését is. A néző ezáltal jobban el tudja képzelni az egész térség lehetőségeit, és – a nyári vagy a téli turisztika általa kiszemelt célpontjairól – minden információt egy helyen tarthat. A teljes tájékoztatást egy mondott kísérőszöveg egészíti ki, amely szóban is bemutatja, mi az, amit a néző a komáromi térség fölötti sétarepülés során éppen lát” – zárja az ismertetést Máté.