Régió 2021. 09. 17.

Romló járványhelyzet: a Komáromi járás jövő héttől ismét narancssárga

Szeptember 20-ától (hétfő) érvényes a szlovákiai járások COVID-automata szerinti legfrissebb besorolása, mely alapján a Komáromi járás egy szintet rontva, a narancssárga járások között foglal majd helyet. Szlovákiában mindössze 4 járás maradt a zöld besorolásban.

A továbbra is érvényben lévő COVID-automata alapján heti rendszerességgel frissülnek a szlovákiai járások besorolása, attól függően, hogy az aktuális járásban hogy alakul a járványhelyzet. Bár az ország egészére tekintve már hete óta folyamatosan nő a regisztrált COVID-19 fertőzöttek száma, a Komáromi járás mindeddig megúszta a szigorításokat és a legenyhébb, zöld fázisban kapott helyet. Szeptember 20-tól azonban jelentősen „átszíneződik” az ország: több járás is a bordó fázisba lép át, megszaporodott a piros fázisú járások száma, a narancssárga szín lett az uralkodó, miközben a zöld járások között már csak a Dunaszerdahelyi, Mezőlaborci, Bazini és a Poltári járást találjuk.

A narancssárga fázisba kerülés számos területet érint. Többek között:

  • a vendéglátóhelyek működését: a vendéglátóhelyeknek dönteniük kell, hogy csak teljesen beoltott személyeket, beoltott, teszttel rendelkező vagy a COVID-19 betegségen az elmúlt fél évben átesett személyeket (OTP-rendszer), vagy bárkit kiszolgál. Amennyiben az utóbbi mellett dönt, úgy kizárólag a teraszon várhatja vendégeit, ott is legfeljebb 10 főig. Az OTP-rendszer és a kizárólag teljesen beoltott személyek kiszolgálása esetében beltéren max 4 fő, vagy egy háztartásban élő személyek ülhetnek egy asztalnál, két méter távolsággal az asztalok között, míg a teraszok korlátozás nélkül használhatók.
  • szálláshelyek működését: A kizárólag a teljesen beoltott személyek kiszolgálása esetén nincs korlátozás, míg az OTP-rendszerben a szálláshelyek éttermeire is a vendéglátóhelyek korlátozásai érvényesek. Emellett a wellness-részleg is csak a kapacitás 50%-áig telítődhet meg, vagy legfeljebb 1 000 főig. Igazolás nélkül nem látogathatók a szálláshelyek.
  • tömegrendezvényeket, istentiszteleteket, házasságkötéseket, keresztelőket, temetéseket: a csak teljesen beoltott személyek számára tartott tömegrendezvények, istentiszteletek, házasságkötések, keresztelők, temetések korlátozások nélkül zajlanak, az OTP-rendszernél beltéren a kapacitás 25%-a, kültéren az 50%-a használható, míg az alap rendszerben (vagyis bármilyen igazolás nélkül) beltéren a kapacitás 25%-a (legfejlebb 100 fő, álló rendezvény esetében max 50 fő), kültéren a kapacitás 50%-a (legfeljebb 200 fő, álló rendezvény esetében max 100 fő) használható, valamint a résztvevőkről listát kell vezetni.
  • lakodalmakat: a teljesen beoltott személyek beltéren 100 főig, kültéren 200 főig tarthatnak lagzikat, míg az OTP-rendszerben beltéren legfeljebb 50 fő, kültéren pedig 100 fő lehet jelen. Mindkét rendszerben listát kell vezetni a résztvevőkről. (Alap rendszerben nem tarthatók lakodalmak)
  • a fitnesz termek működését: a teljesen beoltott vendégek esetében nincs korlátozás, az OTP-rendszer betartása mellett legfeljebb 20 fő, vagy 15 m2-ként egy fő lehet jelen, míg az alap rendszerben egyidejűleg legfeljebb 10 fő tartózkodhat a teremben.

A Komáromi járásban érvényben lévő, illetve jövő héttől érvénybe lépő korlátozásokról ITT lehet bővebben olvasni.

(korona.gov.sk)