Város 2018. 01. 18.

Visszajelzések alapján állítják be a forgalmi rendet a Komenský utcán

A tavalyi év végén befejeződött a Komenský utca bővítése és a fényjelzések teljes cseréje. Az új irányítás némileg eltér a korábban megszokottaktól, az új rendszert még a visszajelzések alapján finomhangolják. 

A 150 ezer eurót megközelítő fejlesztés része volt nem csak a letérő sáv kiépítése, de a kereszteződés fényjelzésének teljes cseréje is. A régi elavult lámpákat egy modern, az aktuális közlekedési helyzetet megfigyelő kamerákkal ellátott rendszer váltotta, amely reagál a forgalom sűrűségére. Ezzel a cél az átmenő forgalom gyorsítása, összehangolva a többi kereszteződéssel. Fontos szempont a Komenský utca forgalmának enyhítése, elsősorban a letérő sáv és letérő fényjelzések kialakításával, továbbá a gyalogosok teljes biztonságának garantálása hangjelzésekkel és más figyelmeztetésekkel.

November 30-án indult meg újból a forgalom az átalakított kereszteződésben

A változások a gyalogosforgalmat is érintették. Míg a korábbi piros-zöld időtartamok állandóak voltak, a mostani megoldás már reagál a forgalom sűrűségére.

„A legtöbb jelzés a gyalogos zöldekre érkezett, amelyet sokan túl rövidnek tartanak” – tudtuk meg Keszegh Béla alpolgármestertől. Az új rendszer a gyalogosok jelzését is figyeli, amelyet az oszlopokra helyezett gombbal lehet jelezni. Ugyanakkor a zöld időtartama ahhoz van beállítva, amíg a gyalogosok az átkelőre léphetnek. Ehhez igazodva indul, bizonyos türelmi idővel a forgalom, megfelelő időt hagyva arra, hogy átkeljenek a gyalogosok.

„A kivitelező NOPE kft. beállította a rendszert az átadáskor, de még egy további beállítás is a szolgáltatás részét képezi. Ez a finomítás a lakossági visszajelzések alapján valósul meg egy bizonyos próbaidő elteltével, előreláthatólag március folyamán” – tette hozzá Keszegh Béla.