Sport 2021. 02. 17.

Visszatért a KFC legendája: Németh Szilárd irányításával kezdi a tavaszi szezont a komáromi fociklub

Korai karácsonyi meglepetésként érkezett a hír 2020. december 16-án a komáromi futballszeretők és a Komáromi Football Club szurkolói számára: a KFC vezetősége megállapodott Németh Szilárddal, ő a felnőtt csapat új vezetőedzője. Ezzel közel három évtized után tér vissza nevelőklubjához a hazai labdarúgás egyik emblematikus játékosa, a szlovák válogatott korábbi gólrekordere, aki a klub és a szurkolók reményei szerint ismét a győzelmek felé tereli a KFC játékosait. Vele, valamint a KFC sajtószóvivőjével, Konczer Andrással beszélgettünk Németh Szilárd visszatéréséről, a csapat jelenéről és céljairól.

Az elmúlt években több edző is megfordult a KFC kispadján. A másodosztályba még Peter Zelenský edző irányítása alatt jutott fel a csapat, majd egy kevésbé sikeres szezon után őt váltotta a DAC-tól érkezett Jozef Olejník. Kezei alatt aztán talán még az elvárásokat is túlszárnyalva szerepelt a csapat. Hogy értékelik ezt az időszakot?

Konczer András: Peter Zelenský edzői munkáját semmiképpen sem említhetjük sikertelennek. Nehézségekkel teli időszakban irányította a csapatot, egy ideig az is kérdéses volt, elindulunk-e egyáltalán a II. ligában. Nagyon rövid kerettel dolgozott, de kihozta a csapatból a maximumot, csak hálával tartozhatunk neki. Jozef Olejník érkezése egy koncepcióváltás része volt, megfiatalítottuk a keretet. Érkezése kifizetődött, vezetésével megmentettük a II. ligában való szereplést, valamint az élvonalba való jutásért is harcban voltunk, kétség kívül ez volt az utóbbi évtizedek legszebb KFC-korszaka.

A bajnokságban elért 5., majd 6. hely után azonban jött egy hullámvölgy, mely végül edzőváltást eredményezett. A 107-szeres, korábbi szlovák válogatott Miroslav Karhan vette át a vezetőedzői posztot, aki bár a szlovák labdarúgás egyik legendája, edzőként nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és fél év után távozni kényszerült.

Konczer András: Miroslav Karhan játékosi múltja tekintélyt parancsoló. A kinevezését megelőzően nagyon gyorsan megegyeztünk a közös célról, ami akkor sem volt más, mint a bentmaradás bebiztosátása. Az új szezonban is nagyon ígéretesen kezdtünk, sajnos azonban kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújtottunk – mindössze egy mérkőzésen tudtunk pontokat szerezni kedvezőtlen állásból, viszont ha megszereztük a vezetést, az adott mérkőzést meg is nyertük, tehát elsősorban a támadójátékunk volt elfogadhatatlan.

Mikor került szóba Németh Szilárd neve, mint a KFC új vezetőedzője és hogy esett rá a választás? Könnyen haladtak a tárgyalások?

Konczer András: Németh Szilárddal folyamatosan kapcsolatban voltunk, kerestük a lehetőségét, miként vonhatnánk be a KFC szervezetébe. Az edzői szék megüresedésével nem kellett sokáig keresgélnünk az új vezetőedzőnk után.

(kép: skslovan.com)

Tizennégy éves korában, 1992-ben hagyta el nevelőegyüttesét, a komáromi KFC-t és igazolt a Slovan ifjúsági csapatához, amit karrierjében csehországi, angliai, franciaországi és németországi klubok követtek. Aktív labdarúgói pályafutása végeztével Anglia egyik legnagyobb múlttal rendelkező csapatánál, a Manchester Unitednél, legutóbb pedig a Slovannál is tevékenykedett. Milyen érzésekkel tért vissza az „alma mater“-be? Tervben volt, hogy idővel hazatér Komáromba?

Németh Szilárd: Nagyon jó érzés volt visszajönni. Természetesen többször gondolkoztam már rajta, hogy egyszer visszatérek, ahhoz képest pedig elég gyorsan jött is a lehetőség. Nagyon örülök, hiszen edzői pályafutásomban is fejlődni szeretnék, a KFC vezetőedzői posztja pedig minden tekintetben előrelépésnek számít.

Aktív pályafutásához számos siker kötődik. Többek között négyszeres szlovák bajnoknak mondhatja magát, az Év labdarúgójának is megválasztották, Angliában, a Middlesbrough-val megnyerte a Ligakupát, 2010-ig pedig Ön volt a szlovák válogatott gólrekordere. De személyesen mit tart legnagyobb sikerének aktív éveiből és mi a legnagyobb szívfájdalma, ami nem valósulhatott meg? 

Németh Szilárd: A sikerek közül (szerencsére) elég nehéz egy dolgot kiemelni, hiszen minden bajnoki cím, minden győzelem, és minden válogatottbeli gólom, különösen az olyan nagy csapatok ellen szerzett, mint a franciák, angolok vagy spanyolok, különleges emlék a számomra. Az Angol Ligakupa-győzelem mindenképp ott van valahol a lista elején, de már magában azt is nagy sikernek élem meg, hogy 5 évet játszhattam Angliában.

A legnagyobb szívfájdalmam viszont egyértelműen az, hogy hiába jutottunk ki a válogatottal az Olimpiára, nem vehettem részt rajta, mivel a pozsonyi Interből akkor 4-en voltunk annak a keretnek is a tagjai, de a klub csak 2 játékost engedett el és végül így én itthon maradtam.

Labdarúgói pályafutása után először a Manchester United játékosmegfigyelőjeként dolgozott, majd ezzel párhuzamosan az edzői szakma elsajátításába is belevágott. Ennek eredményeként a pozsonyi Slovan ifjúsági csapatainál és a Slovan B csapatának asszisztenseként tevékenykedett. Egészen addig, amíg be nem futott a KFC ajánlata. Előző munkáinak is köszönhetően valószínűleg könnyen szót ért a fiatal játékosokkal. Ez előrevetíti azt, hogy fiatalokkal képzelik el a jövőt a KFC-nál is?

Németh Szilárd: Sok a fiatal játékos a csapatban, de meg kell találnunk az arany középutat. Egy jó csapatba kell tapasztalt játékos, kell oda középkorú és kellenek oda fiatalok is. Mindenkiben más-más energia van, mással tudja segíteni a csapatot. Kellenek a fiatalok, de nem az az elsődleges célunk, hogy fiatalok legyünk, hanem hogy csapatként egységesek.

Tekintve Németh Szilárd tapasztalatait, melyet az ifjúsági csapatoknál szerzett, az alsóbb korosztályok mérkőzéseit, edzéseit is figyelemmel fogja követni, esetleg beleszólása is lesz a korosztályos csapatokkal kapcsolatos dolgokba?

Konczer András: Az ificsapatok elsődleges feladata felkészíteni a játékosokat a felnőtt labdarúgásra. Ha a vezetőedző úgy látná, hogy valamelyik fiatal játékosunk megállná a helyét az A-csapatban, annak mindenki örülne, mivel az eredményes munkánkról tanúskodna, azonban az utánpótlásedzők önállóan foglalkoznak fiataljainkkal.

Németh Szilárd: Véleményem szerint rendkívül jó edzők vannak a csapatnál, szóval nem akarok kimondottan beleszólni a munkájukba. Persze, ha bárki tanácsért fordul hozzám, szívesen elmondom a véleményem. Sajnos az ifisták a korlátozások miatt jelenleg még nem edzhetnek, de már szót ejtettünk arról, hogy szeretnénk legalább az U19-es csapatot úgy felkészíteni, hogy mikor a játékosok feljönnek a nagycsapathoz, addigra már ismerős legyen számukra a rendszer, a játékstílus.

Bár a válogatottban mondhatni éppen elkerülték egymást Saláta Kornéllal, és így nem játszhattak együtt, útjaik a Slovannál már ezelőtt is keresztezték egymást. Mi a véleménye Kornélról, mint a keret legrutinosabb tagjáról? Rajta kívül esetleg van olyan játékos a keretben, akit már ezelőtt is ismert?

Németh Szilárd: Igen, találkoztunk a Slovanban, amikor ő játékosként volt a csapatnál, én pedig a fiatalokat edzettem. Kornélnak hatalmas tapasztalata van klub- és válogatott szinten is, ami a csapat előnyére válik. Fiatal hátvédjeinknek is rengeteget tud segíteni. Nagyon jó munkát végez itt és meglátjuk, a jövőben esetleg ő is áttér-e az edzői szakmára. Rajta kívül Domonkos Kristófot, bár nem edzettem őt, szintén a Slovanból ismerem, hiszen ifistaként ő is játszott ott. Szőcs Lacival ellenfélként találkoztam már korábban, Doktorík Dávidot pedig szintén az ifjúsági fociból ismerem. Az új igazolások közül Szetei Filipet viszont személyesen is edzettem a Slovanban.

Ha már új igazolások…szinte mindegyik csapatrészbe érkezett új, vagy visszatérő játékos. Hogy áll jelenleg a csapatépítés és mit gondolnak, mi lehet ennek a csapatnak a nagy erőssége és miben kell még javulniuk?

Németh Szilárd: Az átigazolási időszakban az volt a célunk, hogy ne csupán a létszámot akarjuk feltölteni, hanem minőségi játékosokat hozzunk a csapathoz, akik akár egyből a kezdőcsapatba kerülhetnek. Ez pedig sikerült is.

Mikor leszerződtem, beszéltünk arról, hogy az őszinél jóval aktívabb focit szeretnénk játszani. Eddig inkább a védekezésre volt beállva a csapat, most viszont ezzel szemben egy jóval támadóbb focit szeretnénk bemutatni, magasabbra tolt védelemmel. Az őszi szezonban a csapat kevés gólt lőtt, de a barátságos mérkőzéseink megmutatták, hogy igenis tudunk gólokat szerezni. Most, hogy egyre jobban kezdem megismerni a csapatot, látom, hogy jóval többre hivatottak, mint a jelenlegi 12. hely.

Konczer András: Mivel a tavaszi szezon az előző évekhez képest hamarabb indul útjára, a játékoskeretet is gyorsabban kellett véglegesítenünk. A távozók névsora már a felkészülés előtt tudott volt, ahogy az érkezők többsége is velünk állt először munkába januárban. Igyekeztünk minőségi, egykori sikerkovácsainkra is épülő, összeszokott játékosközösséget kialakítani úgy, hogy szükség esetén minél több ifijátékosunk is bevethető legyen.

A bajnokság féltávjánál vagyunk, a KFC jelenleg a 12. helyen áll, mindössze két pontra a kiesőhelytől. A felkészülési mérkőzéseken mutatott játék, immár új edzővel és új játékosokkal azonban bizakodásra adhat okot. Mi a célkitűzés a szezon második felére?

Konczer András: Nem is lehet más célunk, mint a bentmaradás kivívása, a jövőben pedig minél magasabb helyezések elérése, a teljesítményünk stabilizálása, remélhetőleg egyre népesebb szurkolói jelenlét előtt.

Németh Szilárd: Természetesen nekem, mint edzőnek, az elsődleges célkitűzésem, hogy csapatom minél attraktívabb, minél szebb focit játsszon. Ez pedig reményeink szerint az eredményekben is megmutatkozik majd, amivel aztán feljebb kerülhetünk a tabellán.

(György Ádám; megjelent: az AhojSzia havilap februári számában)