Kultúra 2016. 11. 22.

A XVIII. dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyen jártunk

A Selye János Gimnázium szavalói idén ismét Debrecenben mérették meg magukat. 2016. november 5-7-én 18. alkalommal rendezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség, Debrecen városa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány a dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt.

Diákjaimmal immár nyolcadik alkalommal kapcsolódtunk be ebbe a versenybe. A hagyományosan három fordulóból álló szavalóverseny első részében zsidó származású írók, költők alkotásait tolmácsolják a szavalók, majd következik a szabadon választott művek előadása. Másnap a döntőbe bejutottak lépnek a bírálóbizottság és a közönség elé.

Idén mindhárom kategóriában indult versenyzőnk. A gyermek kategóriában (14 éves korig) Fiala Tímea secundós, az ifjúsági kategóriában (14 – 18 év) Bagócsi Lilla II. C osztályos diákunk versenyzett. Lakatos Lili – miután már betöltötte 18. életévét – a felnőtt kategóriában (18-60 év) állt színpadra.

Mindhárom lány remekül állta a sarat, az eredményekkel is elégedettek lehetünk. Az eddigi 7 év alatt elért eredményeink mellé – hét 1. hely, három 2. helyezés és egy 3. hely – újabb szép eredmények születtek. A majd 40 fős versenyzőgárdában Bagócsi Lilla és Lakatos Lili különdíjasok lettek, míg Fiala Tímea a 2. helyet szerezte meg. Secundós diákunk sikere azért is nagyon fontos, mert nyolcosztályos kisgimnazistáink eddig nem szerepeltek ezen a versenyen. Remélem, az idei nagyszerű teljesítményt még számos alkalommal meg tudjuk ismételni.

Egy verseny színvonalát a zsűri összetétele, szakmai felkészültsége is meghatározza – a debreceni szavalóverseny ilyen szempontból is rangos megmérettetés.

A zsűri elnöke dr. Feuermann László – magyartanár, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökhelyettese volt.

A zsűri tagjai voltak: Fohn Veronika – magyartanár
Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökhelyettese
Lang Eszter – képzőművész
Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar  Közművelődési Egyesület főtanácsosa.

Ismét köszönöm Paszternák Tamásnak, volt diákomnak, aki évekkel ezelőtt felhívta figyelmemet erre a rendezvényre, ill. az elmúlt 14 évben figyelemmel kíséri szereplésünket. Köszönjük a debreceni hitközségnek, a szervezőknek – Zámbori Edith irodavezetőnek – a vendéglátást, a kellemes, ám izgalmakkal teli két napot. Úgy vélem, az emberi kapcsolatokat jellemző szeretet és elfogadás, amely az embert Debrecenben fogadja, mindenképpen példamutató és követendő a mai megosztott társadalmunkban.

Spátay Adriana
magyartanár, a diákok felkészítője

kardos-sjg2

Szólj hozzá!