Kultúra 2017. 10. 25.

Zene nélkül mit érek én? – 20 éves az Egressy Fúvószenekar

Nagyszabású gálakoncerttel ünnepelte 20 éves jubileumát az Egressy Fúvószenekar. A gálakoncert díszvendége a Pro Urbe-díjas Balázs Árpád zeneszerző volt. A születésnap kapcsán a karvezetőt, Szabó Ferencet kérdeztük.

Egy jubileum kapcsán az ember mindig számadást készít. Hogyan értékelné az elmúlt 20 esztendőt?

– Elsősorban nem a szakmai sikerek mentén, hiszen azt megtette helyettünk a szakma, számtalan elismerést kaptunk. Amire személy szerint a legbüszkébb vagyok, az a zenekar közösségformáló ereje. Az első néhány év az építkezésről szólt, hiszen 16-an kezdtünk játszani a fúvószenekarban. Az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola korábbi vezetője, Méri Anasztázia vetette fel, hogy a tatabányai mintára a mi intézményünkben is alakulhatna egy zenekar. Az együttes ma már több mint 50 főből áll, nemcsak a diákok és a tanárok játsszanak benne, de régi növendékeink is szívesen visszajárnak. Legidősebb tagunk elmúlt 50, a legfiatalabb mindössze 12 éves. Van, aki Oroszlányból utazik Komáromba minden pénteken az esti próbára, de olyan is, aki Frankfurtból jön haza azért, hogy a koncerteken felléphessen velünk.

A gálakoncert a jubileumi év zárása volt, azonban a zenekar egész évben ünnepelt. Melyek voltak a legfontosabb állomások?

– A Komáromi Napok ideje alatt három napot töltöttünk el közösen a naumburgi testvérváros zenekarával. Ez nemcsak a közös zenélésről szólt, de a csapatépítésről is. Májusban, a gyermeknaphoz kapcsolódva a Fúvósparádén léptünk fel. Óriási sikert arattunk, megtöltöttünk a Városháza előtti teret. Július végén a tatabányai fúvószenekarral közösen – melynek szintén vezetője vagyok – harmadik alkalommal szerveztük meg a Százan fújják nevű programot. Évek óta Révfülöpön tartjuk a nyári előkészítő táborunkat, ahol rendszerint az új darabokat tanuljunk meg. Itt az augusztus 20-ai rendezvényen szerepeltünk. A gálakoncert pedig az utolsó felvonása a jubileumi évnek. Meghívtuk a családtagokat, a barátokat, a régi zenészeket és a novemberben csatlakozó új tagokat. Díszvendégük Balázs Árpád Pro Urbe-díjas zeneszerző volt, így a koncert első felében az ő szerzeményei csendültek fel. De emellett igazi világ körüli útra invitáltuk a hallgatóságot, filmzenékkel, indulókkal, latin ritmusokkal. 

Ha valahol fúvószenekar kezd játszani, mindig nagy tömeg gyűlik össze. Minek köszönhető ez a siker?

– Esetünkben a fentebb említett közösségi szellemnek. Nem csupán iskolai zenekar vagyunk, hanem 365 napos együttes, a nyári szünet alatt sem pihenünk. Aztán persze kell egy kis szigor is, amit én testesítek meg (nevet)! Igyekszünk mindig tematikusan felépíteni a műsorainkat, hogy azok passzoljanak az adott eseményhez, helyszínhez. Kell igény a színvonalat illetően, ami szerencsére az Egressy Fúvószenekar tagjaiban megvan. Mindig jobbnak és jobbnak kell lenni. Egy jó műsorpolitikával a közönség zenei ízlése formálható. Mi ezt szerencsére elértük. 

Adja magát a kérdés, mik a tervek a következő 20 évre?

– Ha minden jól megy, akkor pont 20 év múlva megyek nyugdíjba, tehát addig még tudom vezetni a zenekart. (nevet). Szeretnénk a város zenekarává válni, ez biztosabb hátteret adna, ami megalapozná a további éveket. Ezúton is szeretném megköszönni az iskola és a város vezetésének a rengeteg segítséget Ami a rövidebb távú célokat illeti, jövőre Erdélybe készülünk fúvós fesztiválra, illetve 2019 és 2020 között a testvérvárosokból szeretnénk többet is meglátogatni. 

A teltház előtt adott gálán közreműködött a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont Leánykara, Budapestről, a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola -, a Feszty Árpád Általános Iskola -, valamint Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola kórusa és az Egressy Béni Zeneiskola gyermekkara.

Az ünnepség díszvendége Balázs Árpád Erkel- és Magyar Örökség-díjas  zeneszerző, az Európai Tudományos- és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Fúvószenei- és Mazsorett Szövetség alapító örökös elnöke, hat város díszpolgára és több település – többek közt – Komárom Pro Urbe díjas zeneszerzője volt. 

A gálán részt vett Hozák Adrienn, az Egressy Béni zeneiskola igazgatónője, valamint Méry Anasztázia, az iskola korábbi intézményvezetője is.

A köszöntőt Dohos László Liszt-díjas karnagy, a Magyar Honvédség nyugalmazott főkarmestere, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának docense, a Magyar Fúvós Szövetség tiszteletbeli elnöke mondta.

Dr. Molnár Attila polgármester szavait dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester tolmácsolta:

Komárom polgármestereként rendkívül büszke vagyok arra, hogy városunk kulturális élete színes, gazdag és magas színvonalú. Mindebben pedig elévülhetetlen érdeme van az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskolának, illetve a most 20. születésnapját ünneplő Komáromi Egressy Fúvószenekarnak!

A zenekar az elmúlt két évtizedben számos pódiumon öregbítette városunk hírnevét. Mindenütt teltházas, nagy sikerű koncertet aratva. Megmutatták, hogy a zene legyen az könnyű, vagy épp komoly egyetemes értékű üzenetet közvetít, egyetemes nyelven szól.

A Komáromi Egressy Fúvószenekar pedig magas fokon ismeri ezt a nyelvet és képes átadni a lélekhez szóló muzsika üzenetét nekünk, a közönségnek. 

A Komáromi Egressy Fúvószenekart mindig élmény hallgatni, legyen az a Komáromi Napok nyitórendezvénye, vagy épp az immár hagyományos városi fúvóstalálkozó. A sok együtt töltött feledhetetlen pillanaton túl köszönöm Szabó Ferenc karnagy úrnak, hogy annyi éven át rendíthetetlenül építette ezt a közösséget, a zene iránti mélységes alázattal, mégis keménykezűen, vasakarattal, tekintetét mindig a célon tartva! 

Végezetül engedjék meg, hogy egy másik neves születésnaposról is megemlékezzek. Idén 135 éve született a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA elnöke, Kodály Zoltán. Mára szállóigévé vált egyik híres mondata: „Legyen a zene mindenkié!” E gondolat jegyében köszönöm a Komáromi Egressy Fúvószenekarnak, hogy elhozzák nekünk komáromiaknak a muzsikát, az önkormányzat pedig a továbbiakban is minden eszközzel igyekszik támogatni a zenekar működését. 

Boldog születésnapot kívánok! 

Isten éltesse a Komáromi Egressy Fúvószenekart!