Kultúra 2015. 11. 11.

100 euróval több fizetést kapnak a tanárok decemberben

Rendkívüli karácsonyi ajándékkal, 100 euróval jutalmazza az oktatásügyben dolgozókat az oktatási minisztérium. Bejelentésük szerint az iskolák közel 81 000 alkalmazottjának utalnak ki összesen 9,6 millió eurót. A 100 eurót a novemberi fizetésükhöz (amelyet decemberben kapnak meg) adják hozzá. 
A jutalmazáshoz szükséges eszközöket Juraj Draxler oktatási miniszter szerint a pénzügyminiszterrel együttműködve találták meg. „Tisztában vagyok vele, hogy egy háztartásban az ünnepek előtt gyorsan eltűnik 100 euró, de egyértelmű jelet szeretnénk adni arra, hogy gondolunk a tanárok anyagi helyzetére” – magyarázta Draxler.

Az oktatásügyi miniszter célja, hogy a tanárok fizetése folyamatosan nőjön. A reméli, hogy a parlamenten belül sikerül egyezségre jutnia a 2015-ös fizetésemelést illetően.

Eközben a tanárok tüntetnek a magasabb fizetésekért.  Szlovák Tanári Kamara a 100 eurós karácsonyi ajándékot olcsó trükknek tartja – írja a Sme. Arra figyelmeztetnek, a szlovák iskolaügyet sokkal inkább alapjaiban kéne megreformálni. „Most, hogy a pedagógusok tüntetnek, így akarnak elhallgattatni bennünket” – nyilatkozta a kamara elnöke, Vladimir Crmoman. – „Ezt csinálják a politikusok már 25 éve” – tette hozzá.

A kamara szerint úgy kéne megfizetni a pedagógusokat, hogy ne legyenek rákényszerülve az ilyen jótékonykodásra; a tanítók lassan úgy néznek ki, mint a koldusok, akiknek szociális csomagokat osztogatnak.

Forrás: tasr, bumm, újszó, sme