Podcast 2024. 03. 14.

50 év tanársága és diáksága Kalácska Józseffel

Egy igazi tanárlegenda, osztályfőnökként a lazaság és a tekintélyt parancsolás ötvözésének mestere, olykor ún. önjelölt divatdiktátor – most már világos, hogy jogosan. Kalácska Józseffel, a Selye János Gimnázium matematika-fizika szakos nyugalmazott tanárával beszélgettünk a katedra mindkét oldaláról a Szia Podcastben.

A szülők után a tanárokon a második legnagyobb felelősség a generáció nevelésében. 9 osztályfőnöki pozíció és 50 évnyi oktatás alatt Kalácska tanár urat például Nyitrára is hívták tanítani a tanárképző főiskolára, de szerette Komáromot, így maradt.

Miért vezetett az első útja minden osztályával a parlamentbe a Szent Koronához? „Alkalomhoz illő öltözetben érkeztünk. Sok helyen meg is dicsérték a megjelenésünket.”

Volt diák, aki az első órán közölte, esze ágában sincs teljesíteni a tanár úr szabályait. Év végére azonban sikerült mindenkit „betörnie”. Felnőttként pedig csak hálálkodnak neki egykori tanítványai.

Miről szóltak a tanár úr osztályfőnöki órái? Tanultak-e tőle a kollégái? „Az első órán sosem matekoztam, inkább felmértem, ki hol tart.”

Volt-e legrosszabb osztály a gimnázium történetében? Kivel nehezebb, a kicsikkel vagy a nagyokkal? Mi volt a bevált büntetés, és volt-e egyáltalán rá szükség valaha? „Ott helyben kell megoldani a problémát, egy beírás később aligha fog segíteni…”

Kalácska József mit reformálna meg leginkább az oktatásügyben? „Pszichológiából több kellene. És minden egyes tanárnak nyelvhelyességi, nyelvtani alapismereteket is kellene tanulnia.”

S ha már reform, vajon mi volt a tanár úr célja ezzel a viccesen elnevezett önjelölt divatdiktátor funkcióval? „Volt, hogy hoztam csatot a lányoknak, hogy eltűzzék a hajukat. Ha állandóan tűrögetik a tincseiket, akár tikkelés is kialakulhat.”

Mi volt az utolsó tanítási napja előtti gondolata? És mi az élet nagy tanítása egy tanár számára?

Podcastjeinket megtalálod az alábbi felületeken. Iratkozz fel Youtube csatornánkra – ne csak olvass, hanem hallgass, és legújabban nézz is minket! 🙂

Spotify: https://bit.ly/SpotifySziaPodcast
Apple podcast⁠: https://bit.ly/AppleSziaPodcast
Google podcast⁠: https://bit.ly/GoogleSziaPodcast