Kultúra 2023. 09. 22.

DJ Tanító Bácsi – Tóth ‘Szemi’ István a katedra és a keverőpult mögött

Egyre több felkérés találja meg DJ Szemit, aki a gútai Kis-Duna Menti Rockszínház és a kulturális bizottság tagja is egyben. A legtöbbször azonban a pult mögött – akár az iskolában, akár szórakoztató eseményeken – találkozhatunk vele. És azon se lepődjünk meg, ha épp egy szaxofonossal vagy egy kongással egészül ki valamelyik formáció.

A nyár mozgalmasan alakult, és egészen a Balatonig vitte a gútai lemezlovast. A hazai programokon kívül a balatonfüredi Karolina kávéház állandó fellépője lett. “A számomra nagyon kedves helyre szívesen járok. Hangulatos, színvonalas, érdemes betérni egy finom sütire vagy kávéra. És ha még épp a zenei vonalat is elcsípi valaki, garantált a kikapcsolódás.”

Több ismert előadóval volt már lehetősége egy színpadon állni. Idén többek közt Kökény Attila, Bereczki Zoltán és Nótár Mary is emelte a diszkófényeket a keverőpult mellett. A legutóbbi nagyszabású gútai magánrendezvényen pedig a Queen show tagjait is megismerhette.

“Kökény Attilával egyébként rendszeres együttműködésben szerepelünk, idén összesen hatszor léptünk fel közösen.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy én mint DJ az egész est folyamán nyomom, ő pedig mint vendégfellépő érkezik a nagyjából fél órás előadásra. Többnyire velem beszéli le a részleteket, és én is hangosítom őt, ami nagy felelősség. Nem mindegy, hogy egy nagy név hangzása hogyan sül el. Mivel jelenleg ő az egyik legjobb férfi hang Magyarországon, igyekszem minél több eseményre úgymond vinni magammal, és átadni a közös formációnk nyújtotta élményt.”

Minden bulit egy érdekes kihívásnak tart, akár egyedül, akár épp zenésszel vagy énekessel lép a porondra. “Skokan Horváth Tímea például újabban egy olyan fűszert ad a zenéknek, amitől teljesen más hangulatú lesz a program. Egy azonban biztos: az est sava borsa, ha az emberek rezgéseire és zenei igényére reagálok. Ez a legfontosabb.”

Nappal tanár, éjjel lemezlovas.

Vajon a diákokban ez hogy csapódik le? Volt egy időszak, amikor gútán tanított, és kapott pár órát a felső tagozatosokkal is.

“Akkoriban a Billiard Club rezidens DJ-je voltam. Ha például a végzős diákok a zenéimre buliztak, hétfőnként mindig jöttek utánam a suliban, hogy biztosítsanak róla, legközelebb is ott lesznek.

Jó ezekre visszaemlékezni. Ráadásul a gyerekek szalagavatókra és koszorúcskára is szüntelenül hívnak zenélni. Nagyon jól esik, hogy rám gondolnak. Igazából tényleg két ‘pult’ mögött állok, és mindkettőnek megvan a maga varázsa. De az első számomra mégis inkább a katedra.”

De vajon miért megy el egy éjszakai pörgést élvező fiatalember alsó tagozatos, 1-4-es tanárnak? “Anyukám nagyon szerette volna, hogy főiskolai végzettséget szerezzek. El is kezdtem a tanulmányaimat az óvópedagógián, aztán menet közben azon kaptam magam, hogy úgy belelendültem a tanulásba, és annyira megtetszett, hogy a mesterképzésig meg sem álltam is. Hát nem bántam meg, hogy anyukám ragaszkodott a diplomához.”

Meglepő kérdésként érte Szemit az, hogy jó pedagógusnak tartja-e magát? “A gyerekektől szerencsére pozitív visszajelzéseket kapok. Szeretnek velem lenni a napköziben is, ha lehet így mondani, nem sietnek haza. Gyakran hallom, hogy maradnának még. Pedig a leckét is letudjuk együtt, hogy otthon már csak maximum ismételni kelljen. Igyekszem megfelelni a vezetőségnek és a szülőknek egyaránt, mivel a hivatásomat még a nehézségek ellenére is imádom. A legnehezebb egyébként ez a megfelelés: hogy a felnőttek mellett a gyerekek mozgásigényét is ki tudjam elégíteni – ehhez sok tiszta levegőn töltött idő és játék kell.”

Szemi párja szintén tanárként dolgozik, fiuk pedig idén lett elsős, tehát már az egész család iskolalátogató fázisban van. A Marianum Egyházi Iskolaközpontban már az új Tóth generáció is képviselteti magát. S hiába a két különböző “hangzavar”, Szemi nem bánja egyiket sem. “Az osztályban is elkerülhetetlen egyfajta egészséges morajlás, és én nem is várom el, hogy a légy zümmögését is hallani lehessen. Bár a nap végén jól esik a csend, nem tagadom. A hazafelé vezető úton minden cseppjét kiélvezem. Hiszen aztán jön az este, és

a dübörgő ütemeket általában még azután is hallom, amikor már otthon fekszem.”

Az éjszakai élet mindig nehéz és fárasztó. A felnőtteket szórakoztatni sem egyszerűbb a kisebb generációk lekötésénél. “Az elvárás mindenhol utolér. Ahhoz, hogy fent maradjak az éjjeli hullámokban is, különféle műfajokban kell mozogni, és állandóan megújulni. Ez utóbbiban a formációval való fellépés kiváló hozzáadott érték.”

Összehangolni mindezt? Sejthetjük, hogy nem könnyű!

Főleg, ha a zajos, gyerekzsivajjal teli hétköznapok után ugyebár a megterhelő, fárasztó hétvégék következnek. “Szerencsére a családomtól rengeteg támogatást kapok. Köszönöm a türelmüket, hiszen olykor sajnos mellőznöm kell őket. Amíg más szombatonként közös programot csinál, én az alatt készülődök és rakodok az újabb állomásra.”

A kollégák is stabilan a meghívott vendégek között vannak egy-egy DJ Szemi vezérelte estén, mint például egy szalagavatón. “Jó érzés, ha megdicsérnek, hogy tetszett nekik a hangulat.

Van, hogy napokig dúdolnak egy rég nem hallott dalt az iskolában, amit a buliban játszottam le nemsokkal előtte.

Tehát mindenki jól jár – a szórakozás és szórakoztatás kitart a következő sulis hetekben is.”