Város 2015. 12. 08.

Komáromi munkafüzetből tanulnak angolul az ország óvodásai

Komáromban majdnem mindenki hallott már a Pro Americana nyelviskoláról. Azt azonban kevesen tudják, hogy a 20 éve működő nyelviskola saját, minisztérium által is elismert és bejegyzett módszert fejlesztett ki, amelyet országszerte sikerült elterjeszteni, és amely alapján több ezren tanulnak angolul, rendkívül sikeresen.

A saját módszerhez saját didaktikai segédeszközöket is terveztek – munkafüzeteket, pexesokat, színes, rajzokkal ellátott kártyákat. Óvodásoknak írt munkafüzetük javított, harmadik kiadását a közelmúltban „keresztelték meg”.

Nagyon büszkék vagyunk munkafüzetünk harmadik kiadására – mondják a Pro Americana tulajdonosai, Plachý László és Éva. – Már az előző is jól sikerült, ez azonban kifejezetten szép lett. A munkafüzetben található illusztrációk igényesek és egységesek. Egy kiváló grafikus, a dunaszerdahelyi Székely Katalin rajzolta őket.

  • A munkafüzet kifejezetten ovisok számára készült. Mennyit tud elsajátítani egy 3-6 éves gyermek?

Egy év alatt 300 szót, 10 dalocskát és mondókát, valamint néhány alapvető mondatot tanítunk meg nekik. Mindezt lazán, játékosan. Módszerünkkel az idegen nyelv tanulása sikerélményt jelent a számukra, így hamar megszeretik azt.

  • Mi a módszer lényege?

Lassan haladunk, fokról fokra, állandóan ismételve. Az új nyelv kifejezéseit rétegesen sajátítják el a gyermekek – a szavak úgy „tapadnak” egymáshoz, mint egy hógolyó, amit ha elindítunk, mind nagyobb és nagyobb lesz. Bizonyos módszerek szerint az első perctől kezdve kizárólag angolul kell szólni a gyerekekhez. Szerintünk ez nem helyes. Mi nagyjából fél év alatt érkezünk el odáig (ovisoknál), hogy az óra 90 százalékban angol nyelven folyjon. Először megtanítunk velük egy-egy szót. Például „labda”. Ezt aztán mindig bővítgetjük: „piros labda”, „kis, piros labda”, stb. Később mondatokat formálunk vele: „Dobd ide a kis, piros ladbát”, „Kié ez a labda?” – egyre bonyolultabbakat. Közben a gyerek észre se veszi, és már mondatokat is tud formálni.

  • Mit tartalmaz a munkafüzet?

Az adott témához kapcsolódó kifestőket, versikéket, mondókákat. A munkafüzet alapját egyébként a Pro Americana nyelviskola egyik alapítótagja, László nővére, Horský Éva tanítónő állította össze, saját tapasztalatai alapján. Emellett rendelkezünk pedagógiai segédeszközökkel is: nagy méretű pexesóval, ami kiválóan használható játékos ismétlésre, illetve 160 darabos, két oldalú, rajzokkal ellátott kártyákkal is. Tudniillik a nyelvtanulás fontos része a vizualizáció.

  • Hogyan és mikor zajlanak az órák?

Amennyiben igénylik, kijárunk az óvodákba. Játékos módszerünk Szlovákia szerte elterjedt, jelenleg 300 óvodában tanítunk. Általában 6-10 fős csoportokkal dolgozunk, attól függően, hányan szeretnének angolt tanulni. Igényektől függően hetente 1 x 45 perc, vagy 2 x 30 percet töltünk a gyermekekkel. Mindez egyáltalán nem drága, havonta 10 euróba kerül – de ha a gyermek hiányzik, mert például beteg volt, nem kell kifizetnie az elmaradt órát.

20 éve vagyunk jelen Szlovákiában. A visszajelzések alapján azok a gyermekek, akik óvodában a mi módszerünk alapján ismerték és szerették meg az angol nyelvet, későbbi nyelvtanulmányaik során kiváló eredményeket értek el. Ugyanis ha 3-6 éves korban sikerül elsajátítani az angol nyelv alapjait, a későbbiekben az agy nem fordítani fog, hanem aikusan fognak beugrani a szavak, kifejezések. És ez a fő cél: már óvodáskorban megalapozni egy másik nyelv ismeretét.

Képek a munkafüzet keresztelőjéről:

cb7e1a83-1fe8-4724-b9ca-419dacbc09da
Plachý László és Horský Éva
8cf34760-608d-493a-8daf-a40fdefa3511
A komáromi Pro Americana tanárai

a0fa8d1e-4568-4142-8573-4106128f51e3