Város Dél-komárom 2018. 03. 29.

120 éve folyik tanítás a monostori Dózsában

A koppánymonostori intézményben az 1897-98-as tanévben indult meg a rendszeres oktatás, akkor még 75 diákkal. Ma 20 pedagógus, közel 200 gyermeket oktat. A március 28-ai ünnepség után sor került az iskola új konténertantermének felavatására is.

A megjelenteket köztük dr. Molnár Attila polgármestert és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt Farkasné Varga Krisztina igazgató köszöntötte, aki elmondta, az iskola és a benne tanító pedagógusok hivatása az, hogy olyan légkört teremtsenek a gyerekeknek, hogy azok az intézmény falai közül kikerülve, élethivatásukat megtalálva a társadalom hasznos tagjává válhassanak.

Ahogy Kodály Zoltán fogalmazott egy ízben, „Ne várjunk mindent az iskolától. Az iskola nem taníthat meg mindenre, ami az élethez szükséges. Lássunk magunk is a dologhoz…” – zárta beszédét az igazgatónő, aki köszönetet mondott az önkormányzatnak, az iskola fenntartójának, a szülőknek és pedagógusoknak mindazért a sok segítségért, melyet az iskola nap, mint nap kap.

Czunyiné dr. Bertalan Judit nem csupán országgyűlési képviselői minőségében, de pedagógusként is az iskolai életből vett személyes tapasztalatit megosztva gratulált a születésnapját ünneplő intézmény 120 éves fennállásához.

A dózsás gyerekek műsorát a születésnaphoz kapcsolódó pályázati díjátadó, valamint a jubileumi tábla leleplezése, és az új konténertanterem átadására követte. Ez utóbbi megvalósulását a Tatabányai Szakképzési Centrum és Komárom Város Önkormányzata támogatta.