Város Dél-komárom 2018. 02. 01.

Egyhangúlag döntött a testület az idei költségvetésről

Dél-Komárom Város Képviselő-testülete január 29-én tartotta idei első rendes ülését, ahol a városvezetés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a 2018-as költségvetést.

Dr. Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere az ülésen elmondta, a számadatok papírra vetése előtt széleskörű társadalmi egyeztetést tartottak.

A bevételi és kiadási oldal egyaránt több mint 13 milliárd Forinttal számol. A büdzsé kiegyensúlyozott, hiányt nem tartalmaz. A helyi adóbevétel várhatóan közel 2,5 milliárd Forint körül alakul. Ez évben felújításokra közel 1, míg beruházásokra több mint 4 milliárd Forintot tervez fordítani a Dél-Komárom. Az állami normatíva csaknem 70 millióval nőtt tavaly óta. A tartalékalapba 440 millió Forint került. A 2017-es évhez képes megduplázódott költségvetési főösszeg leginkább az elnyert több milliárd forint értékű pályázatoknak köszönhető.

A nagyberuházások között az épülő Duna-hidra valamint a Csillag erőd teljes rekonstrukciójára tért ki a polgármester részletesen, ugyanakkor elmondta azt is, hogy több pályázaton nemrég további másfél milliárdot nyert a város. Az összegből megvalósul a Jókai liget és környékének felújítása, de sor kerül a gimnázium teljes energetikai korszerűsítésére is. Az Esély Otthon elnevezésű projektnek köszönhetően 20 bérlakást újítanak fel, a Gondozási Központ pedig új mikrobuszt kap. A kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés projektben 400, míg a humán szolgáltatások fejlesztése a térségi szemléletben elnevezésű kiírásban 460 milliót nyert a város, ez utóbbiban egy Duna menti településeket tömörítő konzorcium tagjaként.

Dél-Komárom Város Önkormányzata az idei esztendőben is biztosítja a részvételt a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj programban, átvállalja a kismamák és a diákok városi utazási költségeit, csakúgy, mint a 70 éven felüliek szemétszállítási díját. Az önkormányzatnak köszönhetően térítésmentes a rotavírus elleni oltás, és folytatódik a Kincset ér egészségügyi prevenciós program is. A város évente kétszer élelmiszerosztást tervez a nagycsaládosok részére, továbbra is folyósítja a 100.00 Forintos kelengyepénzt, az első házasok részére pedig újdonságként egyszeri 100.000 Forintos támogatást biztosít.

A testület a további főbb napirendek között tárgyalta a Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás tavalyi évéről készült beszámolót, de szó esett a közfoglalkoztatás tapasztalatairól is.

A dél-komáromi városvezetés döntött az óvodai beiratkozás idei időpontjairól is, melyeket a jogszabályi előírások figyelembevételével, május 10-e reggel 8.00 és délután 17.00 óra, valamint május 11-e reggel 8.00 és 16.00 közötti időtartamban jelölt meg.

A képviselők tárgyalták a városi civil szervezetek éves támogatási rendjéről szóló előterjesztést is.

Az ülés végén pedig, tekintettel az április 8-ai országos voksolásra, megválasztották az országgyűlési egyéni választókerületi Választási Bizottság tagjait.

(Forrás: komarom.hu)