Város Dél-komárom 2023. 12. 07.

15 éves az észak- és dél-komáromi tagokat is számláló Tolma Baranta

A néhány nappal ezelőtt a dél-komáromi Aranytál Étteremben tartott születésnapi vacsorán Herczeg István, az egyesület elnöke nem csupán a kezdeteket, és az alkaulás óta eltelt eseményeket idézte fel, de szót ejtetett a távlati tervekről is

Az elnök rámutatott, hogy a megalakulásukkor egyik fő céljuk az volt, hogy létrehozzanak egy olyan hagyományőrző társaságot, amely még inkább összeköti Észak- és Dél-Komáromot.

Herczeg István szerint a népi műveltséget csak úgy tudják továbbvinni, ha a következő nemzedékekkel megismertetik a néprajzi elemeket: a népmeséket, néptáncokat, hagyományokat, amelyek mind a baranta egységét alkotják.

A rendezvényen dr. Molnár Attila, a város polgármestere is felszólalt, és kiemelte, hogy a komáromi barantások igazi közösséget építettek az évek során, amely példát mutat összetartozásból, hagyománytiszteletből, valamint továbbviszi az örökölt értékeket.

Az egyesület története során számos szép sikert ért el, részt vett különböző versenyeken és bajnokságokon, és számos elismerést szerzett, úgy a magyarországi, mind a külföldi megmérettetéseken. A Tolma Baranta emellett aktív közreműködője a városi rendezvényeknek, és rendszeresen tartanak rendhagyó történelmi programokat a helyi iskolákban is.

Tevékenységéért a társaság 2017-ben Komárom Város Polgármesteri Díját is megkapta, idén nyáron pedig az önkormányzat támogatásának köszönhetően egy jurtát is állítottak, ahol különböző kiállításokat is szerveznek.

A 2023-as évben különleges megtiszteltetés érte a csapatot, ugyanis a Baranta Mozgalom bekerült a Felvidéki Értéktárba, és már a Magyar Értéktárba is felvételre javasolták őket.

Az egyesület továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik érdeklődnek a hagyományok iránt!

További információ és kapcsolatfelvételi lehetőség a Tolma Baranta Facebook-oldalán érhető el!