Régió 2016. 02. 29.

168 ezer euró a vízparti fejlesztésekre

A jövőben számos vízparti fejlesztés valósulhat meg Komáromban, illetve a régióban – írja a Delta hetilap. – Idegenforgalmi pontok létesülhetnek többek közt a hajón érkező turisták számára, a folyók mellett húzódó kerékpárutaknál pihenőhelyek, szervizek jöhetnek létre, illetve tájékoztató anyagokat szeretnének kiadni.

Mindezeknek egyelőre csak a tervei valósulhatnak meg – ugyanis a tervek kidolgozására kapott pénzt a Pons Danubii Európai Területi Társulás (EGTC).

Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója a Delta hetilapnak elmondta: az Interreg együttműködési program keretében több mint másfél millió eurós támogatást nyertek közösen néhány európai várossal és régióval. Ebből 168 ezer eurót költhet el a Pons Danubii a mi régiónkban.

Nézzük, milyen tervekről is van szó:

„Az a célunk, hogy a turisták ne csak áthaladjanak a városon, hanem néhány napot itt is töltsenek, itt költve el pénzüket. Elképzeléseink szerint a Dunán Komáromba érkező turistákat bevinnék a központi erődbe, bemutatnák a város történelmi-kulturális örökségét – mondta Bara Zoltán a Deltának. – Szeretnénk kialakítani egy turisztikai gyűjtőpontot, vagy egy várhoz közeli mini hajókikötő tervezése is szóba jöhet. Másrészt a hajós turizmusra rákapcsolnánk a kerékpárutakat. Jól felszerelt vízparti megállóhelyek, bicikliszervizek tervezése jöhet szóba, például a már létező kis hajókikötőknél. A turisták tájékoztatása szintén része a projektnek”.

Forrás: Delta
Kerékpáros pihenők is létesülhetnek. Forrás: Delta

Bár egyelőre még csak a tervezésre nyertek pénzt, azonban jó esély van arra, hogy ezek 2020-ig meg is valósuljanak. Ez már csak azért is valószínű, mert a szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium is támogatja a tervezési szakaszt, és olyan elképzelések születnek majd, melyek megépítésére pályázni is lehet majd a magyar-szlovák határon átnyúló program keretében.

A Pons Danubii Európai Területi Társulás (EGTC)  összesen hét határ menti szlovákiai és magyarországi várost tömörítő csoportosulás. Esősorban olyan projektekre pályázhat, amelyek a határon átnyúló régió számára előnyösek, mind a szlovákiai, mind a magyarországi oldal profitál belőle. Eddig többnyire a turizmust és kerékpáros közlekedést fejlesztő projektek valósultak meg, de akadt olyan is, amely a munkahelyteremtést és a hatékonyabb álláskeresést segítette elő. A Pons Danubii sikeres pályázatainak köszönhetően az utóbbi pár évben 5,5 millió eurónyi külső pénzforrás érkezett régiónkba. Többek közt ebből épült ki a Komárom-Gúta 18 kilométeres bicikliút, vagy a Monostori Erőd körüli 1,1 km hosszú kerékpárút is.

Illusztráció
Illusztráció