Város 2019. 05. 07.

2 000 eurós támogatással segítik a szelektálást a komáromi iskolákban

A komáromi önkormányzat az idén 2000 euróval támogatja az alapiskolákat, hogy felszerelést vásároljanak a szelektálás feltételeinek kialakításához.

Komárom város polgármestere, Keszegh Béla, valamint az alpolgármester, Varga Tamás az Eötvös utcai magyar tannyelvű alapiskolába látogatott, hogy átadják a segédeszközöket. Az alapiskola színes kukákat kapott, melyekbe a diákok megfelelően tudják bedobni a papír, a fém, az üveg és a műanyag hulladékot.

Komáromban idén kiemelt szerepet kap a környezettudatos gondolkodás erősítése, a célok közt szerepel a szelektálás mértékének a növelése, de még fontosabb volna, hogy tudatosan változtassunk a napi szokásainkon és kevesebb szemetet termeljünk. Egy átlag európai ember egy évben 480 kg, egy átlagos komáromi család két tonna szemetet termel. Éves szinten Komáromban 16 millió kg szemetet kell kezelnünk. Ennek nem kellene így lennie, ha ezt a kérdést tudatosabban kezeljük és válogatjuk, osztályozzuk a hulladékot”- mondta Keszegh Béla polgármester a gyerekeknek egy rendhagyó környezetvédelmi óra keretén belül. Hangsúlyozta, hogy pontosan azért kell összefognunk, hogy a gyerekek egy tiszta és rendezett Komáromban élhessék életüket.

„Elsősorban a Ti jövőtökről van szó. Figyeljünk egymásra, használjuk a kukákat rendeltetésszerűen.  Figyelmeztessétek osztálytársaitokat, otthon is figyeljetek erre oda. Ebben kérjük a segítségeteket”- tette hozzá az iskola igazgatója, Majer Péter.

Az iskolában az összegyűjtött palackok kupakjait külön gyűjtik a beteg gyermekek számára, így jótékonykodnak is a program keretében. Emellett külön gyűjtik az elektronikai hulladékot is.

A város nemrégiben indította a 480 elnevezésű kampányát, amely célja a környezettudatosságra felhívni a figyelmet. Az ehhez kapcsolódó weboldal www.480.sk számos hasznos tanácsot kínál, miként tudunk tenni az ügy érdekében, hol és hogyan szelektálhatunk. A program része az iskolák felszerelése, de az alapiskolák ugyancsak támogatást kapnak közösségi kertek kialakítására is.