Kultúra Dél-komárom 2019. 09. 10.

2 keréken, 2 országban, 1 városban!

A címben olvasható mottóval nem mindennapi kerékpáros túrára nyílik lehetőség Észak- és Dél-Komáromban szeptember 14-én. Több magyar és szlovákiai magyar egyesület fogott össze, hogy emléktúrát szervezzenek az épp 170 éve zajlott 1848-49-es forradalom és szabadságharc komáromi helyszínein. Az esemény védnöke dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere.

– A program nem csupán a kerékpáros közlekedést népszerűsíti, de még inkább összekapcsolja a települést, és a történelem felidézésén keresztül szemléletformáló erővel is bír. A túrán mindenki saját felelősségére, saját kerékpárjával vesz részt, a közlekedési szabályok betartásával. Személyi igazolvány vagy útlevél szükséges. A részvétel mindenki számára ingyenes. A túrát kedvezőtlen időjárási körülmények között is megtartjuk – mondta el a rendezvény kapcsán, a program egyik szervező egyesületének, az Endresz Csoportnak képviseletében Arlett Tamás.

A kulturális barangolás 9.00 órakor indul a dél-komáromi Szabadság térről, majd sorrendben a Csillagerőd, a szőnyi templom, Herkálypuszta, a Monostori erőd és az észak-komáromi vár felkeresése következik.

Az egyes helyszíneken szakértő tart előadást. A rendezvény második felében, 15.00 órától történelmi vezetés indul az Öreg- és az Újvárba.

A programot az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Egyesület, az Endresz Csoport Egyesület, a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete és az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás közösen szervezi.