Régió 2018. 01. 29.

2020: Viszlát, RegioJet?

A Pozsony és Komárom közötti útvonalon jelenleg a RegioJet magántulajdonú vasúttársaság szállítja az utasokat. A vállalat szerződése 2020-ban azonban lejár a közlekedési minisztériummal, s egyáltalán nem biztos, hogy ezt követően is ők kapják majd a feladatot az utasszállításban. 

A közlekedésügyi minisztérium még 2012 márciusában kötött szerződést a RegioJet vasúttársasággal, a kontraktus időtartama azonban lassan a végéhez közeledik. A minisztérium közleménye alapján ezt követően egy versenypályázat fog dönteni arról, hogy mely cég fogja ellátni vonatokkal az említett szakaszt.

„Olyan pályázat kiírása a cél, melyben a győztes a szerződés lejárta után is zökkenőmentesen tudja majd folytatni a szállítást” – mondta el a TASR-nek Karolína Ducká, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője.

RegioJet a Pozsony és Komárom közötti szakaszon az állam támogatásával üzemelteti járatait. A vállalat a 2012-es évben annak köszönhetően nyerte meg a pályázatot, hogy a Szlovák Vasúttársaságnál (Železničná spoločnosť Slovensko – ZSSK) alacsonyabb ajánlatot nyújtott be a szlovák államnak. A magántulajdonban lévő vasúttársaság képviselői a következő kiírásba is tervezik a bekapcsolódást.

„A RegioJet-tel kötött szerződés már a kezdetektől fogva úgy van felépítve, hogy annak lejárta után egy újabb versenypályázat kerül majd kihirdetésre” – nyilatkozta Aleš Ondrůj, a társaság szóvivője. Habár a RegioJet szerint az államnak lehetősége van arra, hogy meghosszabbítsa a szerződést, az európai törvények alapján ez csupán 2024-ig tehető meg, utána ismét egy pályázatot kellene kiírni.

A versenybe minden bizonnyal bekapcsolódik majd a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) is. „Arra törekszünk, hogy minden egyes vonalon színvonalas szolgáltatásokat nyújtsunk az utaztatásban, valamint, hogy effektíven használjuk ki kapacitásainkat” – nyilatkozott a ZSSK szóvivője, Tomáš Kováč. 

(tasr)