Régió 2020. 12. 13.

Indult az új vonat, bepirosodtak a sárga szerelvények

December 13-tól új vasúti szolgáltató közlekedik a Pozsony-Komárom szakaszon. A 10 évig működő RegioJetet az állami ZSSK veszi át, az osztrák ÖBB-vel összefogva. Hasonló színvonalat és jobb feltételeket ígér a közlekedési tárca. A mai induláson jelen volt Komáromban a közlekedési államtitkár, a szolgáltató egyik részlegének igazgatója és a tájékoztatás hangja, Kerekes Vica is. A Város polgármestere közösen szállt fel a vonatra a vendégekkel és közlekedési témákban egyeztettek.

Vasárnap délelőtt kilenckor került sor arra a tájékoztatóra, aminek során a közlekedési minisztérium államtitkára, Jaroslav Kmeť mutatta be az új szolgáltatót. Elmondása szerint a váltással marad a korábbi színvonal, egyes területeken pedig javulást várnak. Nem csak a szerelvények színe változik sárgáról pirosra, de nem lesznek emeletes vonatok, hanem hosszabb szerelvények. Az új szolgáltató nagyobb teret biztosít a kerékpárral utazóknak. Egyes szakaszokon az árak csökkenését is ígérik, összességében az új szolgáltató 200 ezer euróval olcsóbban biztosítja az utazást. 

Andrej Doležal miniszter az új szolgáltatóról:

A csallóközi emberek jelentős részének pozitív előremozdulást hozott a korábbi RegioJet, amely az évek során jelentősen javította az utazás körülményeit, mindamellett egyre nagyobb állami támogatást is kaptak. Az utóbbi két évben már alkalmi szerződésük volt, amikor néhány területen tapasztalható volt a visszalépés. Nem ritkán volt panasz, hogy egyes járatok túlzsúfoltak, ezért jelentek meg az emeletes szerelvények. A legnagyobb gondot a vonatok mellett a vasúti sínek minősége jelenti, amin nem tudnak a vonatok a szükséges sebességgel közlekedni. Ebből adódóan tapasztalhatják a komáromiak, hogy Budapestre utazni 100 kilométert 70 perc alatt lehet, míg a Komárom-Pozsony szakasz 120-130 perc, amin nem ritka a késés. 

Az új szolgáltató bevezette az ún. szupergaranciát, 60 percnél nagyobb késésnél visszafizeti a jegyár felét, 120 perc felett pedig a teljes árat. 

Az induláson is jelen levő Kerekes Vica színésznő elmondta, hogy maga is gyakran utazik vonaton. A színésznő hangján szól majd a vonatokon a tájékoztató magyar nyelven is. Ma az utolsó pillanatban érkezett, mert az autója nem startolt, ez is jelzésnek tartja, hogy érdemes inkább vonatra szállni. 

Keszegh Béla polgármester elmondta, hogy fontos terület a tömegközlekedés folyamatos fejlesztése. Komáromban ingyenes az autóbuszszolgáltatás az év elején fel lesz újítva a buszpályaudvar, észak és dél között elektromos busz közlekedik majd. Kerékpárosként örömmel fogadja, hogy nagyobb tere lesz a szerelvényeken a bicikliknek és hozzátette, a következő hetekben zárható kerékpáros tároló épül a vasútállomás elé, nemrég kerültek ki bringás állványok, és a jövő év elején egy regionális kerékpár-megosztó kiépítése is a tervben van. A város szeretné rendbe tenni az állomás előtti járdákat is.  

A tájékoztatón Keszegh Béla kifejtette, hogy örömmel látja, ha a korábbi színvonal egy alacsonyabb árral lesz biztosítva, de azt kéri a minisztériumtól a város és a régió, hogy ez az összeg, ez a spórolás a körülményekre legyen fordítva. Komáromban az állomás előtti út és a lépcső a vasúthoz tartozik, amit fel kellene újítani. A régióban kulcsfontosságú a vasúti átjárók fejlesztése, sorompók telepítése, fényjelzések bővítése.

A tájékoztató után az vendégek jegyet váltottak, majd vonatra szálltak. Keszegh Béla Nagymegyerig utazott, ahol az ottani kollégája szállt fel, Dunaszerdahelyen pedig az ottani polgármester. A komáromi polgármester elárulta, jó alkalom volt ez az utazás egyeztetni más közlekedési ügyekről, mint a Vág-híd felújítása, az izsai letérő vagy az elkerülő út építése.