Mix 2019. 05. 03.

2,5 millió euróból újul meg a komáromi Ipari Szakközépiskola

A 2 és fél milliós beruházás fő célja, hogy az iskola épületei energiatakarékosabbá váljanak, javuljon az iskola műszaki felszereltsége.

A beruházás költségeit, 800 000 euró értékben a Nyitra megyei önkormányzat fedezi, saját költségvetéséből. Május végéig kell befejeznie a kivitelezőnek az intézmény komplett külső felújítását: a főépület, a tornaterem, valamint a műhelyek hőszigetelését.

„Tervezzük még a jövőben a B pavilon és a kollégium hőszigetelését is, de erre még egyelőre keressük a forrást“ – tette hozzá az iskola igazgatója, Vetter János.

Az iskola azonban sikerrel pályázott a gazdasági minisztérium IROP programjában. Az elnyert 1,5 millió euró egy részéből a műhelytető felújítását finanszírozzák, valamint belső korszerűsítésre, talaj- és vezetékcserére használják fel, míg a másik felét a szakoktatáshoz szükséges gépek, berendezések vásárlására fordítják.

Vetter János, igazgató továbbá elmondta, hogy az oktatási minisztérium 2018 szeptemberében életbe lépett rendelete szerint a fenntartó, azaz a Nyitra megyei önkormányzat, szakokra lebontva szabja meg a maximális diáklétszámokat, az egész megyére vonatkozóan. „Sajnálatos módon a következő tanévben a 250 jelentkező helyett mindössze 127 diákot vehetünk fel annak ellenére, hogy van érdeklődés az iskola által nyújtott szakok iránt. Bízok benne, hogy a tárca a jövőben átértékeli ezt az új rendeletét, az új szabályozás ugyanis nemcsak minket, hanem más iskolákat is negatívan érint– tette hozzá.

A magániskolák társulása még tavaly év végén petíciót indított az ügyben, amelyet több ezren írtak alá. Megfogalmazásuk szerint nem ellenzik a felesleges iskolák bezárását, de elejét szeretnék venni annak, hogy indokolatlanul csökkentsék az elsősök számát az egyes középiskolákban, és ezzel folyamatosan leépítsenek bizonyos középiskolákat.

Az Ipari Szakközépiskolának jelenleg 560 diákja van, öt párhuzamos osztályban – abból négy magyar és egy szlovák nyelvű – folyik az oktatás.