Város 2023. 11. 20.

800 gyermek dobolt egyszerre a Klapka téren, és a Monostori híd is kékbe borul

Ma, azaz november 20-án délelőtt megközelítőleg 800 alapiskolás gyermek dobolt egyszerre az észak-komáromi Klapka téren. Így csatlakoztak ahhoz az össz-szlovákiai kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a a gyermekek jogaira és az esélyegyenlőségre. Ugyanezen célból ma éjjel a Monostori híd is kékbe borul.

A „Doboljunk, hogy jobban hallják a hangunk” elnevezésű kezdeményezést az UNICEF indítványozta, és a Gyermekjogok Világnapjához kötődik (november 20.) Célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek erőszak előli védelmének fontosságára, segíteni a társadalmat a korai megelőzésben, mivel a gyermekek ellen elkövetett erőszakos tevékenységek itt vannak, akkor is, ha nem látjuk és nem hallunk róla.

Városunkban minden alapiskola csatlakozott a kezdeményezéshez, közel 800 diák vonult ki a Klapka térre, ahol együtt doboltak, emellett felolvasták a gyermekek jogait (szlovák és magyar nyelven). A programot a helyi művészeti alapiskola tanulóinak fellépése színesítette.

A programhoz kötődően novemberben az iskolák osztályai meglátogatják a városházát, ahol Keszegh Béla polgármester és Gajdáč Ondrej alpolgármester fogadja majd a diákokat. A találkozók során szó majd esik az önkormányzat működéséről, hogy milyen módon tudnak a diákok is beleszólni a város történéseibe, jogaikat érvényesíteni, mindamellett a közösséget is segíteni. Az interaktív rendhagyó órán a diákok a soraikból diákpolgármestert is választhatnak és felvázolhatják terveiket, elképzeléseiket azzal kapcsolatban, hogy mit változtatnának a városban.

A kezdeményezés részeként több városban kékre festenek egy emblematikus építményt. Komáromban a Monostori híd borul kékbe november 20-án éjszaka, amely a hétköznapokban is az összefogás szimbóluma.

Forrás: sajtóhír, Komárom Város FB