Kultúra 2017. 06. 07.

97 év 97 fáklya

A trianoni békediktátum aláírásának 97. évfordulója alkalmából, pünkösdvasárnap este „Egy város, két ország, 97 év, 97 fáklya” címmel a Duna két partján élő komáromiak ismét közösen emlékeztek a 1920. június 4-én meghozott, máig fájdalmas következményekkel járó döntésre. Az eseményen a képviselő-testület több tagja mellett Dr. Molnár Attila polgármester is részt vett.

Az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás, a T.Ü.K.Ö.R és a dél-komáromi Endresz Csoport Egyesület által további szervezetek (Tolma Baranta Csapat, Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesülete, Szent György Lovagrend, Kárpátia Sport PT, Vitézi Rend) közreműködésével megtartott megemlékezés este hat órakor istentisztelettel kezdődött az észak-komáromi református templomban.

Ezt követően Korpás Réka által előadott népdalok és Reményik Sándor Gyűrűt készíttetek című versének meghallgatása után a református parókia udvarán található Trianon-emlékműnél Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő beszéde következett.

Bár a trianoni egyezmény darabokra szedte Magyarországot, azzal csak fizikai határokat állított fel, nem határolt el minket egymástól lélekben. Hűségünk a nemzethez, a más határokon belül élő magyarokhoz, a nyelvhez és a keresztény kultúránkhoz töretlen maradt. Napjainkban a trianoni szerződésnél is nagyobb veszély leselkedik ránk, amely nem csak az ország területére nézve jelent fenyegetést, hanem magára nemzetünk jövőjére és keresztény kultúránkra is. Egy tőlünk merőben idegen ideológiában, vallásban szocializálódott, és merőben más értékrendet képviselő népcsoportot akarnak hazánkba betelepíteni. Olyan nemzetek fiait, akik az elmúlt 60 évben nem tudtak, és nem is akartak Európába beilleszkedni. Ez ellen közösen kell fellépnünk!

Georg Spöttle megjegyezte: „ez a nap nem a széthullásról, hanem az összetartozásról szól – a szeretetről, amely határokon át ível, s amely megmutatja, hogy miért is csodálatos magyarnak lenni“!

A Himnusz közös eléneklése után a résztvevők 97 fáklyás vezetésével átsétáltak a trianoni határon, egészen a Turul-emlékműhöz, ahol Feszty Zsolt mondott beszédet, s a városrészek összetartozását jelképező emlékművet is megkoszorúzták a Kárpát-medencében egyedülálló megemlékezés résztvevői.

A T.Ü.K.Ö.R elnökének szavaiból kiderült: ezt a 97 éve tartó gyászidőszakot azért is le kellene zárnunk, hogy már ne csak visszafelé tekintsünk.

Sorsfordító időket élünk, hiszen a magyar állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2010-es döntés óriási lépést jelent a nemzetegyesítés terén. Tovább kell azonban gondolnunk, hogy a kultúra, a kereskedelem és más területeken hogyan tudjuk még tovább erősíteni a magyar nemzet egységét – mondta Feszty Zsolt.

(a Hírek.sk, – miskó cikke alapján)