Város Dél-komárom 2024. 01. 18.

A Don-kanyarban hősi halált halt katonákra emlékezett Dél-Komárom

Az elmúlt napokban a városban számos megemlékezés zajlott a Don-kanyarban 1942-ben meggyilkolt magyar honvédekről. Az események középpontjában a doni katasztrófa 81. évfordulója állt.

Elsőként a Monostori Erődben tarott megemlékezésen tisztelegtek a hősök emléke előtt. A rendezvényt a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete szervezte, és számos fontos személyiség vett részt rajta, köztük Vajda Bence alpolgármester és Molnárné dr. Taár Izabella, a járási hivatal vezetője.

A tragédia korszakát Oláh Kálmán, Pro Urbe díjas középiskolai magyar-történelem szakos tanár idézte fel, és röviden összefoglalta a katonai eseményt és annak következményeit. Hangsúlyozta, hogy a magyar hadseregnek nem volt megfelelő felszerelése, csupán hősiessége.

Bálint Ferenc hadtörténész beszédében kiemelte, hogy a magyar katonák hosszú utat tettek meg a Don-kanyarig, miután leszálltak a vonatról. Azonban a Don folyótól délre és északra eső területeknek ellenőrzése nem sikerült a magyar hadseregnek.

A megemlékezésen versekkel és katonadalokkal közreműködött Gál László, Latinovits-díjas versmondó, valamint a Duna Népdalkör.

Január 13-án az Endresz Csoport emléktúrát szervezett a doni katasztrófa áldozatainak emlékére, amelyen közel félszázan vettek részt. Az emléktúra során a résztvevők ellátogattak a Duna-part egyes részeire és a Monostori Erődbe is.

A tragikus történelmi eseményre emlékezve a Koppánymonostori Történelmi Hagyományőrző Egyesület hadibemutatót tartott a Monostori Erődben, ahol az Urivi-áttörés pillanatait elevenítették fel. Az eseményen bemutatták második világháborús fegyvereket és katonai felszereléseket is.

A megemlékezés-sorozat zárásaként kiállításmegnyitóra került sor az Endresz Csoport és a Kempelen Középiskola közös szervezésében január 17-én A magyar 2. hadsereg doni katasztrófája címmel nyílt tárlat az intézményben. A látogatók megtekinthették Botló Krisztián és Szőnyeg Artúr kiállítását is, és így emlékeztek az események hőseire és azokra a sorsokra, amelyek a Don-kanyarban értek tragikus véget.