Mix Dél-komárom 2023. 01. 19.

Gyalogtúrával emlékezett az Endresz Csoport

A 6. komáromi könnyűhadosztály a 22. és 52. gyalogezred a Donnál hősi halált halt katonáira emlékeztek január 14-én. A 80 éve történt katasztrófa emlékére gyalogos, 10 kilométeres emléktúrát szervezett az Endresz Csoport – írja a komarom.hu.

A gyalogtúrát minden évben időjárástól függetlenül megtartják, melynek szimbolikus jelentése is van, hiszen ’43-ban mínusz 30-40 Celsius fok volt. A túra a Duna-parton haladt érintve a Monostori erődöt, ahol koszorút helyeztek el a doni katasztrófa emlékére felállított táblánál.

A rendezvényhez csatlakoztak a Kempelen Középiskola kadétképzésében résztvevő diákok. Az Endresz Csoport és a középiskola idén több közös programot is szervez a történelem, a hadtörténet és a repüléstörténet témakörökben.

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. A Főparancsnokság és az ország vezetésének mozgástere a katasztrófa elkerülésére teljesen beszűkült.