Régió 2017. 10. 09.

A Duna mindkét oldalán megemlékeztek az aradi vértanúkról

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után véres megtorlás várt a magyarokra. 1849. október 6-án Aradon tizenhárom kivégzést hajtottak végre. Erre az eseményre emlékeztek a pénteki nap folyamán Komárom mindkét felén. 

Észak-Komáromban 5 órai kezdettek tartottak megemlékezést a Klapka téren az aradi vértanúk és komáromi vár hősei emlékének adózva. Köszöntőt mondott Keszegh István, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének alelnöke, majd őt követte egy ünnepi beszéddel Simon Szabolcs, valamint Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas színész. A megemlékezés az aradi vértanúk emlékoszlopánál folytatódott, ahol a koszorúzást megelőzően Kustyán Ilona, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület nevében mondott köszöntőt.

Dél-Komáromban az Aradi Vértanúk terén emlékezett a mártírokra a város. Ezúttal a koppánymonostori Dózsa iskola diákjai készültek műsorral. A harmadik és negyedik osztályos tanulók előadásában megelevenedett Haynau alakja, aki a Habsburg-ház hű kiszolgálója volt. Képet kaphattunk a 13 vértanú hősiességéről, kitartásáról, a hazához való hűségéről. Az iskola a műsor előkészítése során nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a gyerekek megismerjék, megértsék és átérezzék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, céljait és üzenetét. A diákok előadása olyan erkölcsi tulajdonságokat jelenített meg, mint a nemzeti identitás, a hazafiság, a közösségi érzés, és az összetartozás.

A nemzeti gyásznapon, október 6-án elsősorban az igazságtalanul meggyilkolt tábornokokra emlékezünk, de nem feledkezünk meg azokról sem, akiket a bujdosók beengedéséért kétéves szabadságvesztésre ítélték, s akik életét Kufstein, Graz vagy Olmütz börtöne tette tönkre.