Város 2023. 12. 07.

Élje át a komáromi karácsonyt: Várja Önt az éneklő karácsonyfa és a vásár!

A karácsonyi vásárok a karácsonyi hangulat elengedhetetlen részei, melyhez idén Komáromban egy valódi különlegesség is társul! Az éneklő karácsonyfa mindössze a második ilyen attrakció Európában, a Zürichben már évek óta felfedezhető éneklő karácsonyfa mintájára hozták el városunkba.  

December 3-tól december 24-ig, minden nap 15:00-tól 20:00 óráig élvezhetik az érdeklődők a különféle ínyencségeket és a gazdag kísérő programokat, mely ezúttal egy különlegességet is kapott az ún. “éneklő karácsonyfa” formájában. „Ez egy igazán lenyűgöző kezdeményezés, amihez nincs hasonló Szlovákiában. Egy rendkívül erős érzelmi élmény, amit együtt élhetünk át, legyünk a színpadon vagy előtte” – mondta az ízig-vérig karácsonyszerető Ruman Patrik, aki ráadásul a kezdeményezés egyik társszervezője. 

A projekt célja, hogy a közkedvelt karácsonyi vásárokat visszahozza Komáromba, és ezáltal az embereknek ne kelljen Budapestig, Bécsig vagy Pozsonyig utazniuk egy karácsonyi vásárért. A karácsonyi vásárt színesíti a már említett éneklő karácsonyfa is, amely a maga 6 méter magasságával és 6 méter szélességével, valamint 5 emeletével lenyűgöző képet ad a térnek. Az éneklő karácsonyfa emeletein ráadásul különböző énekes produkciók is közreműködnek. A projekthez általános iskolák, középiskolák, művészeti iskolák, folklór csoportok és énekkarok is csatlakoztak. 

Az ötlet a karácsonyrajongó komáromi vállalkozótól, Kneizel Richárdtól származik, aki bizonyította már párszor kreativitását és lokálpatriotizmusát. “Annak köszönhetően, hogy 22 évet éltem Svájcban, Zürichben, és a gasztronómia mellett közösségi események szervezésével is foglalkoztam, könnyebben tudom tapasztalataimat városunkban, Komáromban is kamatoztatni. Múlt évben a Víztorony melletti részt borítottuk be hóval, idén pedig szép folytatás lehet az éneklő karácsonyfa.” 

Már múlt vasárnap (december 3.) átélhették a komáromiak a karácsonyi vásárt és az éneklő karácsonyfa nyújtotta élményeket, valamint mindenkit várt a tradicionális forralt bor, a puncs, a gofri, palacsinta, forró csokoládé, a sült gesztenye, a kürtőskalács és a langalló is. Továbbá immár egy igazi svájci különlegességgel, a raclette-vel is lehet találkozni, ami nem más, mint egy raclette fűszeres, héjában sült burgonyára tálalt olvasztott sajt, savanykás körettel. Az egész tér karácsonyi fényekben úszik, a hangszórókból pedig karácsonyi énekek szólnak. 

A vásár minden nap 15:00-tól nyitva áll. Az újabb nagy horderejű programra pedig már december 8-án, pénteken sor kerül. Az “éneklő karácsonyfa” további előadásait december 8-10., december 13-án, december 15-17. és december 22-én 16:00 órától tekinthetjük meg. 

Hogyan sikerült megvalósítani egy ilyen komplex projektet Komáromban? “Az ötlettel, akárcsak a műhó fújásával barátomat, Ruman Patrikot és Komárom város polgármesterét, Keszegh Bélát szólítottam meg, akik nagyon készségesek voltak és segítettek megvalósítani a projektet. Ez egy anyagilag igényes projekt, de a segítőkész szponzorok segítségével sikerült megvalósítanunk, amiért nagyon hálás vagyok. Az ilyen projektek tudják az embereket igazán összekapcsolni és tudnak minket motiválni” – mondta végezetül Kneizel Richárd.  

Szeretne átélni egy felejthetetlen karácsonyt, anélkül, hogy nagyobb városba utazna? Látogasson el a Klapka térre, és élvezze a meghitt karácsonyi élményt!

Ráadásként a gyerekek a Víztorony mellett idén is élvezhetik a lesiklást a hófödte dombról, hiszen a szervezők nem egy, hanem egyszerre három hóágyút is bekészítettek, meglepetésként pedig egy kisebb, frissítőkkel ellátott stand is vár mindenkit, amelyre a múlt évben nagyon vágytak a látogatók. Szánkózásra fel! 

Az Adventi programok műsorvezetője: Gyurász Ildikó

Fő támogatók: Kneizel Richárd, Ruman Patrik 

Szervezők: Komárom Városa, Egressy Béni VMK, Villa Camarum Polgári Társulás 

Szponzorok: Eduard Halmo – ANAPLAST SK spol. s.r.o., Haller spol. s.r.o., Attila Csémi – Delaty 9 Project spol. s.ro., Kovács Péter, Marcinkó Adrián – WADO s.r.o., Coool Bar, Hámori Roland, COORDING spol. s.r.o., Tomáš Bartaloš – NajStromčeky spol. s.r.o., VIOR Beaty, Fazekas Attila – Villatesta spol. s.r.o., Rustique a.s., Royal Water, Töltésy Rudolf – photography, SUBARU Komárno – Mariol KM, s.r.o., DUNA panzió, DHC GROUP s.r.o., 22MEDIA s.r.o.