Sport 2012. 10. 09.

A Fekete Sólymok és társaik meghódítják a Kárpát-medencét

A Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub a rengeteg rangos hazai és külföldi elismerés, díj után a közelmúltban is halllatott magáról. Szeptember végén, a székhelyükön: a Komáromi járásban található nagyközségben, Marcelházán rendezték meg a „Kárpát-medencei hadjárat” ötödik állomását, csatáját. Bogár Valériát, az egyik fiatal csapatvezetőt kérdeztük.

“Kárpát-medencei hadjárat” elnevezéssel öt rendezvényből álló versenysorozatot indítottunk. A rendezvénysorozatot a Nap Párducai szabad íjászcsapat, a Mindszenti íjászok Baráti Köre, a Vitalitás SE íjászai és a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub (Szlovákia) egy akarattal hívta életre. A versenysorozat célja, hogy minden évben megtaláljuk a legjobb teljesítményt nyújtó pusztai tradicionális íjat használó férfit illetve nőt, akik a “Kárpát-medence legjobb harcosa” címet nyerik. A teljesítmény minden esetben, az adott rendezvényen meglőhető maximum pontszámból kerül kiszámolásra százalékos arányban, az öt rendezvényből a 3 legjobbat figyelembe véve. A harcos legjobb három eredménye összeadódik, s a többiekével együtt egy eredménylistát alkot. A legjobb teljesítmény természetesen a legmagasabb érték.  A versenysorozat az íjászoktól kitartást és nagy erőfeszítést igényel, mivel szokatlan és messzi távokon elhelyezett célokat kell meglőni, ahogy azt eleink is tették. Rendezvényeinkre magunkkal visszük a csapat, a település és a nemzeti zászlót is, ezzel kinyilvánítva a békés egymás mellett élés akaratát. A rendezvények minden esetben politika-mentesek.”-mondja elszántan, majd megtudom a csaták helyszínét is, utána a marcelházi megmérettetés lefolyásának kivesézésével folytatjuk:

Első csata – Balassagyarmat-Patvarc, 2012. Március 17.

Második csata – Párduc Próba, 2012. Április 28., Pécel, Párducgödör

Harmadik csata – Pajzslövés-Hagyományőrző íjász-megmérettetés, 2012. Augusztus 5., Pécel, Párducgödör

Negyedik csata – Mindszenti verseny (Kis Párduc Próba), 2012. Augusztus 25., Mindszent, Pölös-birtok

Ötödik csata – Sólyom Próba, 2012. Szeptember, Marcelháza, Szlovákia

„A hadjárat utolsó fordulójaként, zároakkordjaként került megrendezésre az általunk „Sólyom próbának“ keresztelt nemzetközi íjászversenyünk. Szlovákiai, magyarországi és szerbiai versenyzők vettek részt, és már az előnevezők számából sejteni lehetett, hogy szép számú „sereggel” számolhatunk.

Kereken 100 versenyző nevezett (86 férfi és 14 nő). A verseny jó hangulatban, szervezetten zajlott, az íjászok folyamatosan, hat fős csapatokban „lőtték le” a pályát. A verseny helyszíne a helyi kultúrház mögötti focipálya volt, ahol nemcsak maga a „lövészet” zajlott, hanem íjász-felszereléseket is árusítottak.

Az íjászpályán 13 cél volt kihelyezve, 6 db 3D állatfigura, volt gyorslövészet, majd pedig a WTAF pálya céljai. A Kárpát-medencei hadjárat eredményébe csak a WTAF pálya céljai számítódnak bele: 20 méteren az amerikai cél – 3D őz, 40 méteren a magyar cél – 80 cm-es mozgó kör, 60 méteren a japán cél – 100 cm-es kör,  75 méteren a tradicionális mongol nadam cél – egymáson két sorban, földre helyezett 57 db, 8 cm-es pohár, 100 méteren a dél-kóreai cél – 1,44 m x 1,86 m tábla és 80 méteren és török Puta).

Az eredményhirdetésre délután került sor, a közös ebéd elfogyasztása után, ahol kupával, éremmel és oklevéllel jutalmaztuk a győzteseket, s több kategóriában hirdettünk eredményt. Végezetül a kiértékelés után, minden egyes íjásznak emléklappal köszöntük meg a részvételt.-összegezte a csapatvezető.

Az eredmények:

Női tradicionális íj:
 1. Koricsánszky Ágnes (HU)
2. Pintérné Tamás Katalin (HU)
3. Jancsó Gabriella (HU)

Férfi tadicionális íj:
1.Koricsánszky Csaba (HU)
2. Solymosi János (HU)
3. Jónás László (SK)

Férfi kifutós tradicionális íj:
1. Mário Bugár (SK)
2. Molnár Gyorgy (SK)
3. Nagy Imre (SK)

Csapatverseny:

  1. Nap Párducai, Pécel
    2. Kerecsényi László Íjász Egyesület, Gyula
    3. Kerecsen Íjászklub, Dunaújváros

(ha, Csallóköz)

Szólj hozzá!