Kultúra Dél-komárom 2024. 05. 22.

A hétvégén a gyerekeké lesz Dél-Komárom!

Május 25-én, szombaton 10 órától közösen szervezi meg a városi gyermeknapot a Komáromi Kulturális Kft. és a Monostori Erőd. A programok a Csillagerőd udvarán zajlanak, ahol a nap végén, 16 órától Halász Judit koncertezik majd.

A gyermeknapot városi összefogással szervezik, hiszen a helyi civil szervezetek és intézmények is aktívan részt vesznek. Többek között ott lesznek a múzeum, és a könyvtár munkatársai, a Kemence Egyesület, a Vöröskereszt, valamint a Tolma-Baranta Egyesület, vagy épp az Street Generation is érkezik a népszerű air track szőnyeggel. Idén számos szabadtéri játékkal is készülnek a szervezők. A tűzoltók, a rendőrök és a mentősök is tartanak bemutatót, de fellép a mazsorett csoport, lesz kincskeresés, valamint érkeznek mutatványosok, és megtekinthetők lesznek modell repülők és lesz cukorágyú is. Mindezt a forgatagot olyan szórakoztató programok egészítik ki, mint az arcfestés és a csillámtetoválás.

A délelőtt egyébként a Kemence Egyesület bábelőadásával indul, majd a programok sora Halász Judit Csiribiri című koncertjével zárul.

A városi gyermeknapot az önkormányzat támogatja, így az egész program ingyenes, azonban a Csillagerőd udvarának befogadóképessége korlátozott, ezért Halász Judit koncertjére legfeljebb ezer észak- és dél-komáromi gyereket tudnak fogadni.

Másnap, azaz május 26-án vasárnap a Brigetio Gyógyfürdőben 10 és 16 óra között kézműves foglalkozásokkal és ugrálóvárral készülnek, 11 órától pedig a Kemence Bábcsoport adja elő a Furulyás Palkó című darabot. A belépés 14 éves korig ingyenes, míg a kísérő 50 % kedvezményt kap.

Ugyanezen a napon 14 órától Koppánymonostoron, a Dózsa György Művelődési Házban szerveznek gyereknapot, míg Szőnyben a Petőfi Művházban 15 órától indul a Gyerkőcnap. A programok közt lesz babasarok, kézműves foglalkozás, vívólecke, vizimolnár játszótér, hinta, lovaglás, mocsárjárás, krikett, petanque, óratalány, rusztikus peca vagy épp karikadobás. Az Ízek utcájában palacsinta, pizza, fagylalt és szörp várja a gyerekeket és a szülőket. A délután során olyan társasjátékokat is kipróbálhatunk, mint a jógamóka vagy épp a szatócsbolt, míg az Óriások szigetén óriás méhecskével, struccszelidítővel és óriás katicával is találkozhatunk.

A nemzetközi gyermeknap ötlete először a 20. század elején merült fel. Az első gyermeknapot 1925-ben tartották meg a Genfi Gyermekjóléti Konferencián. Az esemény során elfogadták a Genfi Nyilatkozatot, amely az első olyan nemzetközi dokumentum volt, amely a gyermekek jogaira és szükségleteire hívta fel a figyelmet.

1954-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a világ minden országát felkérte, hogy tartsanak egy nemzetközi gyermeknapot, és ezzel is támogassák a gyermekek jogait. Az ENSZ 1959-ben elfogadta a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, majd később, 1989-ben a Gyermekjogi Egyezményt, amely a gyermekek jogainak legátfogóbb nemzetközi dokumentuma lett.

A gyermeknap nemcsak az ünneplésről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogainak védelmére és a világ különböző részein élő gyermekek problémáira. A nap fontos szerepet játszik abban, hogy a társadalom tudatában legyen a gyermekekkel kapcsolatos kérdéseknek és kihívásoknak. Lehetőséget biztosít arra, hogy a felnőttek jobban megértsék a gyermekek szükségleteit és jogait, és hogy a gyermekek hangja is hallhatóvá váljon a közbeszédben. Ezen a napon a közösségek össze tudnak fogni, hogy támogassák a gyermekek jólétét és biztosítsák, hogy minden gyermek biztonságban, szeretetben és méltóságban nőhessen fel!