Város 2023. 05. 31.

Gyereknapi polipok a komáromi kórház újszülött osztályán

Horgolt kispolipok érkeztek hétfőn az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórház újszülött osztályára Horgolzsó és Nomini segítségével.

Az eredeti ötlet a polipok bevetésére Hollandiából érkezett. Ott ugyanis inkubátorokba helyezték a kis plüssöket, hogy azzal teremtsenek komfortot a legapróbbaknak. A spirál formájú karok a köldökzsinór tapintására emlékeztethetik a babákat, így nem a gépek zsinórjaiba kapaszkodnak meg. A holland nővérek ráadásul megfigyelték, hogy

akiknek ilyen kis játék került a kezükbe nyugodtabbak voltak társaiknál.

Az ötletet 2017-ben hozta el Noémi és Zsófi városunkba. Akkor még körülbelül 20 darab polipot
ajándékoztak, szintén gyereknap alkalmával. A kezdeményezésük hamar szárnyra kapott, így pár éven belül egy teljes őszi kampányt szerveztek a kispolipok köré.

Octoper néven ilyenkor közös horgolásra invitálnak

Így az előírásoknak megfelelően együtt készíthetik el a polipokat azoknak, akik a legnagyobb szükségük van rá. Szigorú szabályokat kell betartani az újszülöttek érdekében, melyekre a lányok mindig fel is hívják a figyelmet. Az elkészült polipokat egyenként ők maguk ellenőrzik, hiszen csakis biztonságosan
készült játék kerülhet egy kórházi osztályra.

Miután a covid miatt megannyi közösségi eseményt halasztottak, az Octoper közös horgolás is átkerült az online térbe. „A munka tehát nem állt meg. Az ajtóban adtuk át a kis polipokat, ahogy akkor megszoktuk, távolságot tartva.” – emlékszik vissza Kováć Zsófi alias HorgolZsó.

2022 őszén már újra a megszokott keretek között zajlott a készülődés, így az esedékes gyereknapra ismét, több mint 50 darab polipot ajándékoztak. „A közösségi összefogás ereje újra és újra csodásan megnyilvánul városunkban.”

Az Octoper következő kampánya ősszel folytatja tovább a fonalak hurkolását. Akinek van kedve figyelje a
közösségi médiaban HorgolZsót és NoMinit, hogy ne maradjon le a vidám eseményről!

Social Squares