Kultúra Dél-komárom 2023. 07. 11.

A HÉTVÉGÉN: Nyári Zsongás a Monostori Erődben

Remek programmal, igazi családi nappal készül a Monostori Erőd az előttünk álló hétvégére! Kipróbálhatunk számos sportot, szabadidős tevékenységet és lesz színházi bemutató is!

Nagy szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egy aktív vasárnap délutánra az erőd udvarára július 16-án 13 órától – mondta Somogyiné Szili Nóra, a Monostori Erőd kulturális és turisztikai igazgatója. Az ingyenes eseményen lesz óriás darts, foci teke, mászófal, minigolf, reflex ring, bungee jumping, csúszda és ugrálóvár, pálmafás légvár, Micimackós ugrálóvár, és élménydobolás. Akinek mindez túl sok volna, az hűsítőként olyan filmklasszikusokat nézhet meg, mint az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-es A tolonc mozija, vagy épp Korda Sándor 1918-as, Jókai Mór azonos című regényéből forgatottAranyembere című némafilmje.

A tolonc főszerepében egyébként Berky Lilités Jászai Marit láthatjuk. Ez az egyetlen olyan ismert mozgókép, amely megörökíti Jászai Marit, illetve az egyetlen fennmaradt magyar némafilm, amelyen a később Victor Varconi néven Hollywoodban híressé vált Várkonyi Mihályt láthatjuk játszani.

20.00 órától aztán a színpadi programé a főszerep. A Magyarock Dalszínház A nagyenyedi két fűzfa című darabot mutatja be. A Jókai elbeszéléséből íródott családi musical története szerint az Enyed és Felvinc közötti úton egy patak partján két hatalmas fűzfa áll. Históriai emlék fűződik hozzájuk. Ezt az emléket eleveníti fel a történet, a kuruc-labanc háború idejéből. Bemutatja, hogyan mentették meg a várost a kollégium diákjai.