Kultúra Dél-komárom 2023. 02. 02.

20+1 éves a Magyarock Dalszínház

2002-ben alakult a Magyarock Dalszínház, Vizeli Csaba ötlete nyomán, aki eredetileg egy különleges március 15-ei ünnepséget szeretett volna összehozni, ezért kereste meg Koltay Gábor filmrendezőt és Koltay Gergelyt, a Kormorán vezetőjét. Ebből a közös munkából született meg A költő visszatér című zenés játék. Az ünnepség olyan jól sikerült, hogy októberben már teljes színpadi művel léptek a közönség elé. Születésnapi gálaműsor jövő hét hétfőn, február 6-án, 18 órától a Monostori erődben lévő KlapkArénában.

– Kezdetben elsősorban a történelmi darabokat igényelték a nézők, majd „sláger” lett A padlás, a Made in Hungária, az Anconai szerelmesek vagy a Csoportterápia. A társulat azonban már a megalakuláskor megfogalmazott egyfajta ars poeticát, vagyis, olyan rockzenét alapul vevő színpadi műveket szerettünk volna bemutatni, amelyek az irodalomhoz, a történelemhez, Magyarországhoz, a magyarság életéhez kapcsolódnak. Valljuk, hogy a zenés tanítás kitűnő lehetőséget kínál a felnövekvő generációk nevelésében – mondta el Vizeli Csaba, a Magyarock Dalszínház vezetője.

Az elmúlt 20 esztendőben mintegy 50 darabot mutattak be, ezekből több ősbemutatót és saját szerzésű előadást is jegyez a társulat. A két évtized alatt mintegy százötvenen fordultak meg náluk.

– A társulat nem egy tagja innen indult el a világot meghódító deszkák felé. Másik Lehel, a Győri Nemzeti Színház két darabjában, a Jézus Krisztus Szupersztárban és a Beatles.hu-ban főszerepet kapott, míg Kuczmann Ágnes a Pannon Várszínház Mária evangéliumában játszotta a címszerepet. Sok alapító még most is a Magyarock Dalszínház tagja – emelte ki Vizeli Csaba.

A társulat olyan nagy nevekkel játszott együtt, mint Varga Miklós, Vikidál Gyula, Gerdesics Ferenc, Makrai Pál, Mészáros Árpád Zsolt, Miller Zoltán, Csengeri Attila, Bakó Gábor, Mahó Andrea vagy a Kormorán, közülük többen is fellépnek a jövő heti gálán. A Magyarock Dalszínház egyfajta alkotóműhely szerepet is betölt a magyar színházi életben. Nincs még egy olyan társulat ma hazánkban, ahol folyamatosan 15, magyar szerző tollából származó zenés darabot tartanának repertoáron. Komoly technikai bázist, díszlet- és jelmezparkot mondhatnak magukénak. Csíksomlyón 200 ezer ember előtt mutatták be A megfeszített című darabot.

– Komárom az otthonunk, érezzük a közönség szeretetét. Mi lettünk a város színháza, ezt a címet büszkén viseljük. Igyekszünk ezt meghálálni, a városi rendezvényeken rendszeresen fellépünk – mondta Vizeli Csaba.

A Magyarock Dalszínház Pro Urbe– és Megyei Príma-díjat egyaránt kapott az elmúlt években. 20+1. születésnapjukat egy nagyszabású, háromórás gálaműsorral ünnepelik, ahol a közönség keresztmetszetet kaphat a társulat évtizedes munkájáról.

Jegyek a jegymester.hu oldalon és a jegymester országos hálózatában kaphatók!